Ocio y cultura

Biberons oblidats

Aquest abril fa 84 anys que la lleva del biberó va ser mobilitzada. I dos mesos més tard situada als fronts d'una guerra incivil, en un intent d'aturar el feixisme. Glòria Rebugent recupera la seva història a "Un biberó amb sort"

Glòria Rebugent

Barcelona

Eren jovenets de 17 i 18 anys, una generació formada per primera vegada en una escola democràtica, que van veure estroncades les il·lusions pròpies de l'edat. Els qui van sobreviure a aquella carnisseria, amb més desapareguts que a la Cambodja dels khmers rojos de Pol Pot, van haver de passar després per l'adreçador de les represàlies franquistes. I van haver de mantenir silenci la resta de la vida.

L'autora d'Un biberó amb sort va trobar en un amagatall una capsa del pare, replena de correspondència de trinxera a trinxera amb altres biberons. Aquell dia va trencar-se el silenci familiar, aquell silenci 'antic i molt llarg' en paraules de Raimon. L'escandall de tant paper, sipiat pel temps, va submergir-la en un relat i context històric que prou bé podria ser novel·la o un guió cinematogràfic si la ficció superés la realitat.

La filòloga Glòria Rebugent (Rupià, Baix Empordà, 1953) opta per un gènere de llarga tradició que s'ha anat perdent, la literatura epistolar. Epístoles eren els Evangelis, els escrits de Ciceró, Petrarca, Quevedo o de Van Ghog al seu germà Theo. Pot semblar exagerada aquesta classificació d'una correspondència particular entre pagesos de l'Empordanet, d'una banda, compromesos en la defensa dels ideals republicans i, d'altre, desitjosos d'alliberar-se d'armes, tornar a casa a segar i batre o festejar una xicota. En canvi, té transcendència.

Glòria Rebugent basteix una narració amb paraules senzilles, de lectura planera, que esdevé una aportació molt valuosa a la memòria història, ara que els biberons semblen oblidats. Però, especialment, perquè és una crònica universal, que a grans trets va repetir-se a tots els pobles. I va repetir-se també en el primer conflicte a Europa des de la II Guerra Mundial, a Bòsnia. Quin escriu aquestes ratlles va veure aquells jovenets, amb bombes de mà penjades a argolles de les guerreres, kalàixnikov al braç i rostre d'espant en una guerra que era molt més una successió d'actes de terrorisme. Com totes. I avui es repeteix a Ucraïna, entre biberons sotmesos a lleis marcials, uns en defensa del seu país i altres forçats pels capricis d'un capitost atrinxerat al Kremlin.

Llibre: Un biberó amb sort. Glòria Rebugent. La Gamberra editorial, 2022. Preu: 15€

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad