Sociedad | Actualidad

Més de 45.000 expedients sense resoldre a les oficines d'estrangeria de Catalunya

Una pregunta parlamentària del PDeCAT al Congrés mostra el col·lapse de les oficines d'estrangeria que l'estat té a Catalunya. Són desenes de milers de persones pendents de tràmits com permisos de treball i residència, que marquen la frontera entre estar en situació irregular o no estar-ho

Oficina d'Estrangeria a Barcelona

Oficina d'Estrangeria a Barcelona

Barcelona

Les cues a les oficines d'estrangeria a Barcelona fa anys que duren, i fins i tot s'ha creat una xarxa de revenda de cites: hi ha grups organitzats que les agafen totes i després les venen a preus desorbitats, per sobre dels 100 €, tot i que són tràmits que es poden fer de manera gratuïta. Aquesta situació es deu a la saturació de les oficines d'estrangeria, que depenen del ministeri d'interior, i que no donen l'abast per atendre a tothom. Doncs bé, ara SER Catalunya pot avançar que hi ha més de 45.000 persones (en concret, 45.855) pendents que els resolguin tràmits a aquestes oficines arreu de Catalunya.

La Delegació del Govern ha proposat als treballadors d'estrangeria que facin un increment voluntari d'hores de feina fora de l'horari habitual, destinades a rebaixar aquests expedients pendents. Ara mateix, el volum de resolucions es redueix a un ritme de 800 a la setmana, i la voluntat de la delegació és que això vagi a més per acabar assolint els terminis establerts per resoldre aquests tràmits, que són de tres mesos.

Algunes persones i entitats - com el consell Municipal d'Immigració de Barcelona, que depèn de l'Ajuntament- han denunciat que hi ha persones que ha d'esperar fins a set mesos a què resolguin el seu expedient. Quan el temps establert són tres mesos. Les dades són amb l'última actualització, feta l'1 de març de 2022 pel que fa a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona. En el cas de Barcelona (37.522 casos sense resoldre), la dada a la qual ha tingut accés SER Catalunya és del 18 d'abril.

Tenir o no tenir els permisos condiciona la vida a desenes de milers de persones

Són tràmits com l'obtenció de permisos de treball o residència, que condicionen la vida d'aquestes persones de manera molt contundent: d'aquests documents depèn poder llogar un pis, signar un contracte de feina, obrir un compte corrent, matricular-se per estudiar o viatjar. De fet, sense aquests documents, es poden exposar a ser identificats pel carrer i traslladats a un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), i en última instància a una deportació.

Tal com va explicar SER Catalunya fa uns mesos, la Delegació del Govern ha demanat un pla de xoc per tal d'agilitzar la resolució de tots aquests expedients. Cal remarcar també que aquest col·lapse no té res a veure amb els refugiats que han vingut els últims mesos a Catalunya fugint de la guerra a Ucraïna. De fet, els ucraïnesos no han de fer aquests tràmits perquè arriben amb estatus de refugiats reconeguts per la Unió Europea, i tenen els papers en regla durant un any fix, ampliable a dos més.

Per província, la saturació més gran és a Barcelona, allà hi ha gairebé 38.000 expedients sense resoldre, dels quals 22.000 estan sense revisar i 17.000 en tràmit a l'espera de ser resolts. Després la concentració més gran d'expedients a l'aire està a Girona, amb 4.369, i segueixen Tarragona amb 2.050 i Lleida amb 1.914.

Són dades obtingudes a partir d'una pregunta parlamentària del PDeCAT al Congrés. El diputat Genís Boadella, en declaracions a SER Catalunya, considera que "això és una mostra de la ineficàcia absoluta d'una administració totalment saturada. Fins i tot cal que la delegació demani ajuda a l'administració central, de manera que queda clar que l'administració central no té ni idea de quina és la situació de la seva administració perifèrica", ha expressat el diputat.

A la resposta parlamentària del govern no queda clar quin és el temps mitjà d'espera per cada expedient, argumentant que no hi ha una duració ni una dificultat comuna per a tots els casos, sinó que cada un és diferent. També apunta que hi ha expedients que es veuen afectats per manca de documents a les sol·licituds o per deficiències de forma.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00