Vuit de cada 10 persones estan a favor que els residents puguin votar a les eleccions comunals
L'estudi sobre la immigració que ha elaborat l'AR+I indica que el 85% considera que és positiva i que el 73% admet que ocupen posicions laborals que els nacionals no volen exercir
Sant Julià de Lòria
És un dels resultats que ha deixat l’estudi sobre la immigració a Andorra realitzat durant el 2022 pel grup de Sociologia d’AR+I. En relació amb els drets polítics, la majoria de les persones enquestades, un 78%, estan d’acord que els estrangers que resideixen i treballen de forma estable a Andorra puguin votar a les eleccions comunals i, en menor proporció, un 56%, a les generals.
Segons ha explicat el coordinador de l’àrea de Sociologia d’Andorra Recerca i Innovació, Joan Micó, per parlar d'integració total a un país, aquestes persones han de tenir l'oportunitat d'incidir políticament, i les diverses onades d’aquestes preguntes indiquen una posició majoritària al respecte.
Entre els enquestats, el que haurien mostrat una posició més contrària són els fills de pares andorrans tots dos. Pel que fa a la resta de dades, un 85% de la ciutadania considera que la immigració és positiva per al país, i un 73% considera que els immigrants ocupen llocs de treball que no volen els andorrans. D'altra banda, la població tampoc considera que l'augment d'immigrants afavoreixi que es produeixin més conflictes socials, però sí que hi ha un 45% dels enquestats que pensa que pot influir que es perdi la llengua catalana.
Finalment, l'estudi reflecteix una sèrie de reptes de futur, destacant la necessitat d'eliminar aquesta segmentació existent entre societat andorrana i resident, per evitar "perills" socials futurs que puguin donar-se en un context de crisi.
David Sansaloni
Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra, especialitzat en temes esportius, econòmics i socials.