Política

El Greco insisteix a fer públics els béns dels alts funcionaris

El Grup d'Estats Contra la Corrupció del Consell d'Europa alerta dels càrrecs de relació especial i considera que cal regular millor el seu estatus jurídic

El Greco ha presentat el cinquè informe sobre corrupció d'Andorra / Arxiu Agències

Andorra la Vella

El Grup d'Estats Contra la Corrupció del Consell d'Europa ha presentat els resultats del cinquè informe sobre Andorra on destaca la necessitat de regular millor l'estatut jurídic del personal de relació especial, concretament pel que fa a les seves funcions i a la seva remuneració, i que especifiquin i regulin les seves obligacions per sotmetre-les a les normes d'integritat més estrictes que ja compleixen altres persones que ocupen altes funcions executives. Així, per garantir la transparència proposen que es publiquin els seus noms, les funcions que exerceixen i la seva retribució.

Per altra banda, consideren necessària l'obligació de declarar els béns a totes les persones que ocupin altes funcions executives. Fins i tot que es valori la possibilitat d'ampliar-ho a les persones més pròximes, encara que no caldria fer-la pública. A més, insten a reforçar les normes sobre regals que poden rebre. En aquest sentit, afegeixen que es podrien introduir normes sobre la relació que tenen amb els lobbies, tot explicant amb qui o en nom de qui s'han reunit i els motius de la trobada.

El Greco també apunta la possibilitat d'imposar controls d'integritat previs al nomenament dels ministres i de qualsevol altra persona que exerceixi altes funcions executives per detectar i gestionar els eventuals riscos de conflictes d'interessos. És per això que insta el Govern a dotar la Unitat de Prevenció i de Lluita contra la Corrupció, dels recursos financers i humans suficients per a realitzar la seva funció.

Quant als cossos de seguretat es refereix, el primer que destaquen és la necessitat de posar fi a la pràctica de pagar les multes en efectiu directament als agents i proposa adoptar normes per garantir la transparència i limitar el risc de conflictes d'interessos quan abandonin el cos per treballar en altres sectors. Finalment, animen a posar en marxa o almenys que es designi una unitat central dins el Cos de Policia per a ocupar-se de la supervisió i investigacions internes, així com mesures de protecció dels denunciants.

El Govern valora molt positivament l'informe

L'executiu es mostra molt satisfet pel document publicat per aquest organisme del Consell d'Europa, ja que constata diversos avenços en la lluita contra la corrupció que s'han pres en els darrers temps, com ara l'adopció del Codi de conducta per als membres del Govern i alts càrrecs, o en matèria de transparència, com l'aprovació de la mateixa llei.

Així mateix, destaquen la transparència en el nomenament del conjunt dels membres del Govern i alts càrrecs, especialment perquè són públics i recullen els seus noms, funcions, currículum i remuneracions. En aquest punt, sí que reconeix la proposta de comunicar els nomenaments, funcions i retribucions del personal de relació especial.

Quant al cos policial, es limiten a comentar l'adopció del Codi deontològic i la recomanació que els fan perquè reforcin la formació dels agents en matèria d'ètica i d'integritat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00