Política

El Govern espera que la llei Òmnibus estigui en vigor l'u de gener

El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat que el text està treballat amb els grups de la majoria, però quedarà en mans de la minoria i les seves esmenes el temps final perquè s'aprovi

El cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat dels ministres, Marsol, Torres i Molné, durant la presentació de la llei Òmnibus / JAviladot

Andorra la Vella

L'executiu ha presentat la llei que regula l'habitatge i el creixement sostenible i confirma les mesures ja anunciades sobre la cessió obligatòria dels pisos buits i de la pèrdua de gairebé el 25% de les llicències dels Habitatges d'Ús Turístic. Dues accions, però que el propietari podrà recuperar si passat el termini de sis mesos no troben un llogater. El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat que el text està treballat amb els grups de la majoria, però quedarà en mans de la minoria i les seves esmenes el temps final perquè s'aprovi. Un termini que espera que sigui aviat perquè entri en vigor a inicis del 2025.

Entrant al detall, la ministra d'Habitatge, Conxita Marsol, ha comentat que enviaran una notificació als propietaris dels pisos buits que tenen identificats perquè els donin resposta en tres mesos. Si accedeixen a posar-lo a lloguer, signaran un conveni i els donaran garanties de cobrament, però si no, iniciaran el procediment perquè la batllia o el SAIG autoritzi l'execució forçosa.

El termini que estarà sota control del Govern serà d'un màxim de cinc anys i passat el tercer des de l'aprovació de la llei, ja no s'incoaran nous expedients. Espot ha posat l'accent en la reforma de la llei d'Inversió Estrangera que l'acompanya, perquè augmenta els requisits per sol·licitar-la, limita les propietats que poden adquirir, apuja el gravamen sobre la plusvàlua i dobla la multa per tenir-lo buit. En aquest sentit, Marsol ha afegit que comportarà una caiguda dels ingressos en aquest capítol.

Finalment, el ministre de Turisme, Jordi Torres, ha recordat que un cop entri en vigor, totes les llicències HUT seran temporals, per tres anys, i també ha anunciat un augment del control sobre les acampades i les pernoctacions que fan les autocaravanes fora dels llocs habilitats.

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des...