Política

Els menors de 35 anys podran optar a un pis a preu assequible sense tenir contracte de lloguer

El preu dels habitatges públics haurà de ser com a mínim un 25% inferior al de mercat

La ministra d'habitatge Conxita Marsol, durant la roda de premsa / CEsteve

Andorra la Vella

Govern ha modificat diversos punts del reglament d'accés al parc públic d'habitatges. Una decisió que ha pres després d'analitzar les dades de les diferents persones inscrites des d'abril en el registre i d'atendre les consultes realitzades per part de la ciutadania.

A partir d'avui, els joves menors de 35 anys podran accedir a un pis públic sense necessitat d'acreditar un contracte de lloguer, una condició indispensable fins ara. "Ens havíem trobat molts joves que encara viuen a casa dels pares perquè no poden pagar un lloguer; a partir d'ara, les persones que tinguin menys de 35 anys i reuneixin la resta de condicions, encara que no acreditin que tenen llogat un pis, podran inscriure's al registre", va explicar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.

Un altre canvi és la duració del contracte de cessió que passa de 3 a 5 anys, susceptible a prorrogar-se. Per tant, s'amplia el termini com si es tractés del període convencional d'un lloguer i acaba així amb un dels principals neguits de les persones interessades.

Quant al preu del lloguer, la ministra ha confirmat que el cost de l'habitatge haurà d'estar un 25% per sota del preu del mercat. Un valor que encara es desconeix perquè no disposen de tota la informació actualitzada dels contractes d'arrendament del 2023, una informació facilitada pels comuns. El preu de mercat també s'establirà a partir dels costos de Govern relatius a la inversió, manteniment i gestió del parc públic.

Sempre que no estigui encara determinat aquest valor real de mercat quan s'adjudiquin els pisos, es faria servir el preu estadístic. Tanmateix, Marsol creu que disposaran de totes les dades per fixar el preu de mercat un cop els comuns d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany aboquin la informació. En el primer cas ha manifestat que ho faran en un mes o mes i mig, tenint en compte que la capital té la borsa més gran de lloguers; i amb Escaldes, la ministra no ha rebut cap resposta, però confia que aviat li traspassarà totes les dades perquè els comuns han de col·laborar tal com empara la llei.

La primera convocatòria d'accés al parc públic s'obrirà entre el 16 i el 30 de setembre i correspon als quinze pisos del Pas de la Casa. Es tracta de la primera oferta d'immobles de lloguer assequible que anirà seguida de l'edifici de Tobira a finals de setembre. L'executiu espera que abans de final d'any es pugui treure la convocatòria dels edificis de l'avinguda Verge de Canolich i de Roureda de Sansa.

Carles Rosell

Carles Rosell

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra. Conductor de l’Aquí Esports, col·laborador de Carrusel i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00