Política

La línia d'atenció al suïcidi activarà els serveis d'emergència en els casos més greus

El telèfon de contacte serà el 177 i és un servei gratuït que funcionarà les 24 hores, els 365 dies a l'any

La ministra de Salut, Helena Mas, i la presidenta de la Fundació Ajuda i Esperança, Esperança Esteve / JAViladot

Andorra la Vella

És una nova iniciativa que ja està en funcionament i que pretén dissuadir les persones que truquin amb la intenció, més o menys immediata de treure's la vida. Segons ha explicat la ministra de Salut, Helena Mas, cada trucada es graduarà en una escala de quatre nivells i els dos últims, aquells que requereixen una acció urgent per evitar que es consumeixi un possible suïcidi, seran els que activin els serveis d'emergència. Els dos primers, i sempre depenent de cada cas, es derivaran a través dels canals habituals.

La línia verda, que es diu així per donar-li un to menys estigmatitzant, formarà part de l'estratègia nacional de la prevenció dels suïcidi que es presentarà pròximament, i s'ha creat conjuntament amb la Fundació Ajuda i Esperança, una entitat catalana que té més de 50 anys d'experiència. El telèfon de contacte serà el 177 i és un servei gratuït que funcionarà les 24 hores, els 365 dies a l'any.

Una trucada activa el protocol d'actuació i mentre un professional voluntari l'atén, un altre ja analitza la situació i valora si cal avisar algun servei o es pot derivar a algun especialista. Ho explica la seva presidenta, Esperança Esteve.

Malgrat que en un inici els professionals seran de fora, no es descarta la participació d'andorrans o residents si mostren interès.

Els suïcidis, ha explicat la ministra, són la principal causa de mort entre adolescents i d'aquí que posin en marxa un segon canal d'ajuda, dirigit expressament a aquest col·lectiu, i que serà a través de whatsapp. De moment, però no estarà en funcionament fins a l'octubre.

Les dades del Principat indiquen que en els darrers anys s'han produït una mitjana de quatre suïcidis i que el SAAS ha atès una quarantena de persones per intent d'autòlisi. Precisament aquesta darrera xifra és la que esperen que els acabin trucant. El servei costarà 5.000 euros mensuals.

Arnald Sanllehy

Arnald Sanllehy

Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00