La dificultat per trobar mà d'obra és una dels principals problemàtica de les empreses
La Cambra de Comerç és optimista respecte al futur econòmic a curt termini, però considera que cal impulsar polítiques públiques que fomentin un teixit productiu més competitiu i resilient
Andorra la Vella
Així ho constata l'enquesta de clima empresarial que ha publicat la Cambra de Comerç, corresponent al primer semestre de l'any, i que ha comptat amb la participació de pràcticament 800 companyies. Segons detalla, els problemes de disponibilitat de personal són un factor que incideix negativament i que afecta a tots els sectors. En el cas de la construcció arriba al 80% de les empreses, mentre que a l'hoteleria, a la meitat.
A grans trets, el document destaca el ritme positiu que manté l'economia i que la situa per sobre de la mitjana europea. Lluny de les xifres registrades durant la postpandèmia, estan assolint uns percentatges de creixement habituals i preveuen que continuarà fins a finals d'any i durant el 2025. Això sí, sempre amb la vista posada en el context geopolític internacional, que podria tornar a disparar la inflació.
Per sectors, la construcció continua encapçalant l'economia. Ho fa amb percentatges sòlids, però no amaga un cert desgast, especialment quan a les operacions de compravenda es refereix. També ha minvat l'obra contractada, però en aquest cas ho atribueixen a les suspensions temporals de llicències de construcció, mentre es revisen els POUP i s'elaboren els estudis de càrrega, així com a la incertesa reguladora entorn del mercat immobiliari.
En el cas del comerç al detall, continua patint la competència en línia, però destaquen la resistència del retail en un període en el qual el cost de vida i les necessitats bàsiques s'han encarit. És per això que els comerciants mostren un optimisme molt moderat en relació amb l'evolució dels seus negocis i així ho confirma el fet que hagin caigut les vendes respecte al segon semestre del 2023.
Per altra banda, el turisme experimenta importants avenços com ho demostra el fet que per primera vegada s'hagi superat els 500.000 visitants més enllà de França i Espanya. Les reserves hoteleres van a l'alça i els allotjaments turístics mantenen les dades de l'any anterior, però cau la facturació, en part afectats per la manca de neu del primer trimestre.
En conclusió, des de la Cambra són optimistes respecte al futur econòmic a curt termini, però consideren que cal impulsar polítiques públiques que fomentin un teixit productiu més competitiu i resilient. Per aconseguir-ho, cal centrar els esforços en àmbits en els quals hi ha més marge de millora, com ara la transformació digital, la inversió en recerca i innovació i el desenvolupament de competències dels treballadors.
Arnald Sanllehy
Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...