Espot i Escalé es retreuen mútuament el seu posicionament sobre les informacions publicades de BPA
El cap de Govern carrega contra el polític de Concòrdia per difondre informacions falses i aqeust li exigeix que demani i verifiqui els mails que va treure RAC1

Cerni Escalé ha amenaçat de portar les declaracions de la majoria a la justícia, però el Síndic li ah recordat que les declaracions emeses al Consell General no es poden perseguir / Consell general

Andorra la Vella
La pregunta urgent per esclarir la resposta del Govern a la notícia que va emetre RAC1 sobre a la caiguda de l'entitat bancària i a la implicació de l'executiu liderat per Toni Martí, l'havia presentat Carine Montaner, però la intervenció de la consellera general de Demòcrates, Maria Martisella, sobre un retuit fet per Cerni Escalé i un afegit en el qual demanava explicacions a l'executiu, ha encès el debat parlamentari. El cap de Govern, Xavier Espot, ha estat dur i contundent, i l'ha acusat de difondre una informació "falsa", ha repetit en reiterades ocasions, a més de buscar augmentar la seva popularitat.
El president del grup parlamentari de Concòrdia no s'ha mossegat la llengua i ha lamentat l'estratagema de Martisella i de la majoria que ha permès la reprimenda d'Espot. En el seu argumentari, ha defensat que ell mai va donar veracitat a la informació, però sí que exigeix al Govern que demani els mails, que els autentifiqui i si es demostren falsos que actuï en conseqüència. Una situació que el cap de Govern ha negat perquè no és cosa seva sinó de la fiscalia espanyola, ja que si algú veu indicis de delicte, s'haurien produït al país veí.
Escalé, visiblement molest i alterat ha amenaçat Maritsella i la resta de la majoria de portar les seves declaracions davant de la justícia, però el Síndic General, Carles Ensenyat, l'ha tallat ràpidament i li ha recordat que no es poden perseguir les expressions fetes en seu parlamentària.
Referent a la informació publicada, el cap de Govern ha reiterat que el seu executiu mai va rebre pressions espanyoles i que tot deriva de la nota de la FinCEN dels Estats Units, a partir dels corresponsals bancaris nord-americans. Així, ha repetit que això va provocar primer la crisi reputacional de BPA i després de liquiditat, i ha defensat que la seva actuació va permetre recuperar els dipòsits dels clients que no eren sospitosos de blanqueig de capitals i, sobretot salvar la plaça financera sencera d'Andorra. Quant a les informacions, ha dit que són falses i que malmeten el nom de Martí.
Per la seva part, el PS no ha fet cap intervenció al respecte, però sí que ha emès un comunicat en el qual demana la compareixença d'Espot en comissió parlamentària. Tant aquesta formació com Concòrdia, però, s'han mostrat contraris a la llei d'amnistia proposada per la família Cierco.

Arnald Sanllehy
Periodista a Ràdio SER Principat d’Andorra des del 2019. Condueix l’Aquí Andorra, El Balcó Andorra i...