Política

Parlament aprova la Llei de Consells Insulars

La llei ha sortit endavant amb 49 vots a favor, 4 vots en contra de VOX i 2 abstencions dels dos diputats de MÉS per Menorca.

Aprovació del la Llei de Consells Insulars

Maó

El Parlament balear va aprovar aquest dimarts la Llei de Consells Insulars, que atorga a aquestes institucions més autonomia i autogovern, els dota de més agilitat i eficiència i assimila el seu funcionament al de l'Executiu autonòmic.

La llei ha sortit endavant amb 49 vots a favor, 4 vots en contra de VOX i 2 abstencions dels dos diputats de MÉS per Menorca.

La consellera de presidència, Mercedes Garrido, a la defensa de la llei, ha ressaltat que aquesta enforteix la presidència i els consells executius, redissenya la distribució de competències i regula el sector públic instrumental. Alhora, avança de la modernització de les institucions, aconsegueix més eficàcia en la gestió pública i millora la relació entre les administracions insular, autonòmica i local.

El diputat del PP i president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, ha destacat l'actitud oberta, proactiva i negociadora del seu grup per facilitar un acord ampli per "aquesta llei necessària".

Per Marí, la llei, per sobre de diferències, persegueix l'objectiu comú d'avançar cap a “administracions més eficients i properes a la ciutadania” convertides en veritables institucions d'autogovern.

La llei, malgrat l’ampli acord, no ha comptat amb el suport de Vox ni de Més per Menorca. El portaveu de Vox, Jorge Campos, tot i defensar la cessió de competències als consells insulars, ha criticat que la reforma no impedeixi les duplicitats i ha votat en contra reclamant una reducció de l'estructura de l'administració autonòmica.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, per la seva banda, ha insistit que la llei "no deixa marge" per a l'organització al si dels mateixos consells i ha criticat que conté "massa regulació per part de l'Executiu autonòmic".

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reivindicat el federalisme interior de les Balears així com el consens aconseguit en la llei de consells insulars. La líder de l'Executiu autonòmic ha assegurat que és "una bona llei" redactada des del consens i la cogovernança amb les institucions insulars. A més, posava com a exemple que shan acceptat totes les esmenes del Consell Insular de Menorca.

La portaveu adjunta d'Unidas Podemos, Esperança Sans, ha ressaltat que gràcies al consens aconseguit la llei serà "útil al llarg del temps" i ha destacat que els consells tindran més protagonisme com a òrgans de govern. Segons la diputada de la formació morada, des dels consells i gràcies també a la seva autonomia més gran amb el traspàs de competències, s'atendrà millor les necessitats dels ajuntaments, i, per extensió, de la ciutadania de les Balears.

La diputada del PI Maria Antònia Sureda com la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar han expressat el seu desig que en el futur es pugui modificar aquesta llei de bases de règim local. A més, Sureda ha subratllat que la llei suposa "avançar en la gestió, l'autogovern i l'agilitat administrativa dels consells insulars".

El portaveu adjunt de Cs, Marc Pérez-Ribas ha ressaltat el caràcter tècnic de la norma que, al seu parer, aporta més seguretat jurídica als consells insulars.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00