Sociedad

El Govern elaborarà el mapa de fosses a Menorca per investigar 200 assassinats durant la Guerra Civil

El mapa de fosses de Menorca completarà el de Balears i possibilitarà el Govern avançar amb les iniciatives i projectes com la instal·lació d'arbres o pedres de la memòria, així com el lliurament de certificats de víctimes del franquisme

Maó

El Govern elaborarà el mapa de fosses a Menorca que permetrà la investigació d’uns 200 assassinats durant la Guerra Civil i la repressió franquista, ha anunciat aquest dilluns l’executiu autonòmic. El mapa de fosses de Menorca completarà el de Balears i possibilitarà el Govern avançar amb les iniciatives i projectes com la instal·lació d'arbres o pedres de la memòria, així com el lliurament de certificats de víctimes del franquisme.

Segons l'historiador David Ginard, la repressió franquista a Menorca va causar més de 200 assassinats entre el 9 de febrer de 1939 i el 3 de febrer de 1945. Els tribunals militars van dictar nombroses penes de mort i llargues condemnes de reclusió, algunes commutades per penes de 30 anys de presó, encara que molts van acabar sent executats els anys següents al 1939, ha precisat en un comunicat.

El Govern ha assenyalat que només a la fortalesa de la Mola de Maó haurien estat afusellats fins a 150 republicans, als quals caldria afegir els menorquins executats a Palma i els mariners procedents de Menorca afusellats a Cartagena. També es comptabilitzen almenys 19 oficials republicans menorquins enviats a Mauthausen, dels quals van sobreviure 3. L'última execució a La Mola va tenir lloc el 3 de febrer de 1945.

La investigació comprendrà una anàlisi en profunditat del context històric i dels llocs de repressió franquista, l'estudi sobre les víctimes que van ser retornades a les seves famílies i sobre les que no van ser retornades, però es té constància que estan inhumades en un nínxol determinat, i també elaborar un llistat de familiars. A més, s'investigarà totes aquelles persones que van ser enterrades sense nom, i s'estudiaran les nombroses causes judicials i militars.

El resultat, que es plasmarà en un mapa geolocalitzat, inclourà documentació fotogràfica i permetrà determinar el nombre de víctimes i familiars i senyalitzar la ubicació de les antigues fosses, nínxols i llocs de repressió i d'enterrament, inclosos aquells llocs on ja no existeixin restes de víctimes, però quedi demostrat que n'hi va haver. La investigació estudiarà la viabilitat d'intervenir als diferents llocs d'enterrament amb vista a possibles exhumacions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00