Actualidad

Salut inicia el programa de cribratge de càncer de còlon i recte a Menorca

El programa arriba amb mig any de retard, ja que des de març ja està implantant a la resta de l'arxipèlag

Roda de premsa al Hospital Mateu Orfila

Maó

La Conselleria de Salut i Consum iniciarà al mes d’octubre el programa de detecció precoç de càncer de colon i recte a Menorca, dins l’estratègia nacional d’abastar en 2024 tots els homes i les dones de 50 a 69 anys de les Illes Balears.

Això ha estat possible gràcies a la contractació d’un tercer facultatiu especialista en aparell digestiu a l’Hospital Mateu Orfila, de Menorca. Aquesta nova incorporació permetrà dur a terme les consultes del programa de detecció de càncer de còlon i recte en jornada extraordinària, en horari d’horabaixa. Així ho ha anunciat aquest dimecres el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino.

El coordinador clínic autonòmic del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears, José Reyes, destacava la importància d’aquest programa, atès que la prevenció és un dels pilars del sistema sanitari i, en el cas del càncer colorectal, té encara més importància ja que aquest és el càncer més freqüent a les Balears i cada any se’n diagnostiquen al voltant de 850 casos i moren per aquesta causa entre 300 i 400 persones.

La Conselleria de Salut destinarà un pressupost total de 882.854 euros per poder desenvolupar el programa.

Funcionament del Programa

L'Oficina Tècnica del Programa proposa a la població a la qual es dirigeix, per mitjà d'una carta d'invitació, que es facin a casa seva un test que detecta sang oculta en la femta.

Les persones rebran una carta en el seu domicili amb una explicació detallada del procediment per retirar el kit de la prova de manera gratuïta en les farmàcies col·laboradores adherides.

Una vegada presa la mostra, s’haurà de dipositar en una urna específica en el centre de salut per a ser analitzada en el laboratori. Si el resultat és negatiu, cada dos anys serà convidat novament per fer-se la prova. Si és positiu, serà contactat personalment per professionals sanitari des de l'Oficina Tècnica del Programa per a ser citat en una consulta del servei d’aparell digestiu.

Aquests programes tenen per finalitat detectar i eliminar els pòlips de còlon (lesions benignes, però amb potencial de progressió a càncer). Es proposa a la població de risc mitjà (persones de 50 a 69 anys, sense antecedents familiars ni personals de càncer de còlon) que es facin un test de sang oculta en excrements immunològics quantitatius.

Aquest sistema permet detectar i eliminar els pòlips de còlon i detectar el 70 % dels càncers en estadis inicials, amb la qual cosa el tractament és molt més senzill i el pronòstic molt més favorable.

Finalment, no s'ha de perdre de vista que la millor manera d'evitar moltes d'aquestes lesions malignes en el còlon i recte és portant uns hàbits i estils de vida saludables que comportin una dieta equilibrada rica en fruites i verdures, llegums, peix, oli d'oliva, cereals de gra integral, fruita seca i evitar els aliments processats i rics en greix. A més s'ha d'evitar el sedentarisme, l'obesitat el tabac i alcohol.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad