Hoy por Hoy MenorcaHoy por Hoy Menorca
Ocio y cultura
Plecs de lectura

Plec de lectura 19. Toni Vidal

Llum, vida i silenci. L'exposició comissionariada per Carles Jiménez al 2018

Fotografia de la sèrie de l'exposició d'en Toni Vidal / Toni

Mahón

Carles Jiménez ha estat el comissari de l'exposició antològica de lesfotografies de Toni Vidal, segurament el fotògraf més reconegut queha donat Menorca. L'exposició es va inaugurar el gener a la Sala del Roserde Ciutadella i restarà oberta a Ca n'oliver de Maó entre el 30 de juny i el 23 de setembre de 2018. Vidal ha fotografiat una gran diversitat de temesi motius de forma sensible i compromesa i amb una altíssima qualitat artística, cosa que l'ha portat a crear bellesa allà on hi havia patiment.

Plec de lectura 19. Toni Vidal: llum, vida i silenci

00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1674741700695/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Cinc petits moixos de fusta policromada i un poriol que corre en donar-li corda, m'acompanyen mentre escric aquestes paraules entorn de Toni Vidal (es Castell, 1934). Rebudes com a obsequi en les diverses visites que li vaig fer al seu pis de Barcelona i a la seva casa des Castell, em transporten a un món en el qual les coses petites prenen una dimensió universal i un significat distint. En una ocasió en Toni va treure de la seva butxaca tres petits macs de la mar, dels quals no es separa, per a cridar-me l'atenció sobre la bellesa de món. Toni Vidal ens proposa un art fonamentat en la veritat, l'emoció i la sinceritat.

L'exposició antològica organitzada pel Consell Insular de Menorca coincideix amb el cinquantè aniversari de la seva primeral exposició a una sala d'art, la Sala Aixelà de Barcelona, el 1968. Des de llavors Toni Vidal ha treballat incansablement, silenciosament, aïlladament, en un camí que l'ha dut a crear un arxiu fotogràfic de milers d'imatges, moltes de les quals romanen encara en la foscor com a negatius. En aquesta exposició, una petita part ha vist la llum després d'haver estat concebudes fa desenes d'anys. Si bé l'obra d'en Toni Vidal és heterogènia, la naturalitat del seu art i els valors ètics i morals continguts en ella fan del seu conjunt un cos coherent i consistent, al marge de les modes i de les directrius que les autoritats fotogràfiques massa sovint han imposat.

Es va iniciar com a retratista als disset anys as Castell, ell poble que el va veure néixer. El 1951 obrí un estudi fotogràfic al carrer Sant Ignasi. Amb una ampliadora ja antiga i un laboratori sense aigua corrent aprengué a revelar, a fer retocs de negatius, a positivar i a colocar llums i clients per tal d'aconseguir el millor de cadascun. Desenes de soldats, dones, fillets, parelles, pagesos, pescadors i botiguers preguntaven: ¿Y en esta cueva hacen esas fotos tan buenas?

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad