Sociedad

Les poblacions de peixos de la reserva marina de l'Illa de l'Aire es comencen a recuperar

Després de quatre anys de seguiment, els resultats confirmen el potencial de la reserva marina de l'Illa de l'Aire per acollir una diversitat elevada, abundància i biomassa d'espècies vulnerables a la pesca

CAIB

Maó

Les poblacions de peixos de la reserva marina de l'llla de l'Aire han començat a recuperar-se, segons es desprèn de l'estudi fet públic per un equip científic de l'Estació de Recerca Jaume Ferrer de la Mola (Centre Oceanogràfic de Balears, IEO-CSIC) i l’Observatori Socioambiental de Menorca.

Durant el 2022 van realitzar 99 censos visuals mitjançant busseig entre els cinc i els 25 metres de profunditat i es van identificar 21 espècies diferents de peixos. Comparant aquestes dades amb les recollides des del 2018, els científics han analitzat l'evolució temporal d'indicadors biològics com la riquesa específica, l'abundància i la biomassa de les poblacions. "Aquests indicadors responen de manera ràpida al grau dʻexplotació pesquera i permeten avaluar lʻefectivitat de les mesures de gestió adoptades", han subratllat.

A l'estrat superficial de la reserva (entre cinc i quinze metres de profunditat), s'ha registrat un increment de l'abundància i la biomassa d'aproximadament un 50 per cent des de l'entrada en vigor de les mesures de gestió, mentre que fora de la zona protegida, cap dels indicadors ha canviat en aquest temps, cosa que evidencia l'efecte positiu de les mesures adoptades.

Els resultats mostren que la biomassa total de peixos a l'àrea de màxima protecció de la reserva és actualment el triple que fora, uns canvis que s'han observat també en espècies longeves i d'alt nivell tròfic com el mer. Tot i això, la població d'aquesta espècie emblemàtica continua estant composta gairebé íntegrament per juvenils de talla inferior a la talla mínima de captura establerta a Balears de 45 centímetres, cosa que apunta a un bon reclutament i supervivència durant els últims anys, però també evidencia l'alt nivell d'explotació a què està sotmès el simple.

Després de quatre anys de seguiment, els resultats confirmen el potencial de la reserva marina de l'Illa de l'Aire per acollir una diversitat elevada, abundància i biomassa d'espècies vulnerables a la pesca.

Tot i això, segons adverteixen els científics en el seu informe, l'entrada en vigor de la nova zonificació el setembre del 2022, mitjançant la qual es redueix en un 22 per cent l'àrea en què es prohibeix la pesca artesanal i recreativa, acota notablement la disponibilitat de fons rocosos protegits. "Aquesta nova zonificació no s'ha establert sobre la base de criteris científics i pot afectar el potencial de la reserva per a la recuperació i conservació de les poblacions de peixos de fons rocosos vulnerables a la pesca", conclouen els autors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00