Sociedad

La recuperació d’aqüífers mitjançant aigües depurades aconsegueix reduir un 5% la salinitat

La prova pilot, realitzada a Sant Lluís, es va fer monitoritzant 10 pous repartits a diferent distància

Prova pilot de reutilització d'aigua regenerada per recuperar aqüífers / CAIB

Maó

La prova pilot de recuperació d’aqüífers sobreexplotats mitjançant infiltració d’aigües regenerades duta a terme a Sant Lluís, dona uns resultats preliminars esperançadors, amb un descens de la salinitat de fins al 5% en algun dels punts més crítics.

El projecte, finançat amb 543.797 € provinents del fons de l’Impost de Turisme Sostenible es va iniciar el mes de juny amb l’arribada de la maquinària a Menorca i les tasques de perforació dels pous a través del qual s’ha infiltrat, a partir del mes d’octubre, aigua regenerada a través d’un sistema terciari de la depuradora de Sant Lluís.

Els resultats de la prova, que es monitoritzen a 10 pous de control repartits a diferent distància dels dos pous d’injecció, indiquen millores en l’estat de totes les mostres analitzades si bé els efectes de la injecció son més evidents a mesura que les mostres son més properes a la infiltració. Així, en el punt més salí de la zona, que també és el més proper als sondeigs d'injecció, i després de només cinc mesos d’infiltració continuada, es mostra un descens del 5% de la salinitat, un ritme molt més ràpid que els que mostrarien amb la recàrrega natural. Fins ara, s’han infiltrat 5.000 m3 d'aigua regenerada, equivalent al volum de dues piscines olímpiques.

El conseller s’ha mostrat convençut que aquesta tecnologia pot esdevenir primordial per a la futura restauració d'aqüífers sobreexplotats i una garantia del recurs de cara al futur. Mir ha recordat que el 31% dels aqüífers de l’arxipèlag es troben sobreexplotats.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00