L'heterogeneïtat dels fons del canal de Menorca són fonamentals per preservar-ne la biodiversitat
Aquesta investigació ha impulsat noves línies de recerca sobre els fons biogènics del canal de Menorca, que s'han vist materialitzades als projectes finançats per la Comissió Europea Macoibos i Marbefes
Maó
Un estudi en què han participat científics de l'Imedea (CSIC-UIB), el Centre Oceanogràfic de les Balears i la Universitat d'Alacant ha destacat que l'heterogeneïtat dels fons del canal de Menorca són fonamentals per preservar-ne la biodiversitat.
Segons han informat des del CSIC, el fet que els fons de maërl creixen en altes densitats, gràcies a les condicions de transparència de l'aigua de la zona, i que poden contribuir a la mitigació del canvi climàtic per la gran capacitat de retenir i segrestar carboni en acumular-se les restes d'alga morta al sediment o sota l'alga viva en continu creixement, van impulsar els científics a investigar els fons d'entre 50 i 90 metres de profunditat del canal.
Així, l'estudi es va valer de l'aplicació d'una anàlisi de xarxes que va permetre identificar les connexions establertes entre diferents tipus d'hàbitats, com ara els fons de maërl, sorra i algues terroses, i les espècies que habiten en aquest paisatge del fons marí. D'aquesta manera, es poden conèixer quines espècies es comparteixen entre hàbitats diferents i quines espècies són exclusives d'un o dos hàbitats.
Així mateix, aquest estudi revela que l'alta densitat de fons de maërl al canal de Menorca serveix com a refugi, zona d'alimentació i fins i tot de reproducció per a una gran varietat d'invertebrats i peixos.
Tot i això, és el veïnatge amb altres tipus de fons, com els fons de sorra o d'algues terros, la que fomenta una biodiversitat encara més gran, ja que la suma d'espècies exclusives (les que viuen en un sol tipus d'hàbitat) i les espècies generalistes (les que viuen en diversos tipus d'hàbitat) és superior al fet que si tota l'àrea estigués cobert per un sol tipus de fons.
Aquesta investigació ha impulsat noves línies de recerca sobre els fons biogènics del canal de Menorca, que s'han vist materialitzades als projectes finançats per la Comissió Europea Macoibos i Marbefes.
L'objectiu per a la zona és augmentar el coneixement sobre les funcions ecològiques que suporten aquests hàbitats i la seva contribució a la prestació de serveis a la societat, com ara la quantificació de la capacitat de segrest de carboni dels fons de maërl al canal, una característica crucial per a la mitigació del canvi climàtic, però també la preservació de la biodiversitat o ladaptació de les diferents espècies dorganismes marins en un escenari de canvi global.