Ocio y cultura

La Menorca Talaiòtica a punt de ser Patrimoni Mundial

L'aval de l'Institut ICOMOS deixa la reunió del Comité de la UNESCO gairebé en un formalisme

Els jaciments arqueològics de Menorca faran que la illa sigui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO / @Ruben_DiazM

Maó

La Menorca Talaiòtica ja ho te tot a favor per ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. L’Institut ICOMOS que avalua les diferents candidatures ha donat a conèixer un informe en que recomana la inclusió de la candidatura menorquina a la Llista del Patrimoni Mundial.

Ara només queda formalitzar aquest designació al Comité del Patrimoni Mundial que celebrarà la seva sessió anual a Riad, Aràbia Saudita el mes de setembre. Però a ningú escapa que això serà un formalisme ja que sempre basen les seves decisión en els informes d’ICOMOS.

Segons el document d’aquest institut, fet públic el 10 de maig, Menorca Talaiòtica compleix els criteris requerits, sent el testimoni únic d'una cultura prehistòrica insular amb un repertori excepcional de monuments il·lustratius de les diferents etapes de la prehistòria. L'alta densitat de jaciments prehistòrics, el seu inusual nivell de conservació, i les construccions singulars de Menorca com les navetes funeràries, les cases circulars i les taules, juntament amb els talaiots i altres estructures són considerats per ICOMOS una mostra excepcional d’arquitectura ciclòpia i la seva evolució al llarg de 1.500 anys, sent una important font de coneixement sobre la vida dels talaiòtics.

La distribució dels jaciments prehistòrics en el paisatge de Menorca és un altre dels punts clau, segons ICOMOS, ja que il·lustra una organització espacial encara apreciable avui dia.

A l'informe, ICOMOS mostra la seva satisfacció pel treball realitzat en la reformulació de la candidatura, atenent els requeriments que va enviar el 2017. Per a l'organisme, la documentació aportada és minuciosa, incloent-hi la justificació per seleccionar els components en sèrie, la definició dels límits dels béns i la creació d'àmplies zones d'amortiment, preocupacions clau del Comitè de Patrimoni Mundial en el seu moment.

ICOMOS també reconeix "el compromís evident amb la conservació d´aquest bé per part de l´Estat i la comunitat local", valorant positivament l´estat de conservació dels béns i la protecció legal de la qual gaudeixen, basada en les designacions patrimonials, les àrees naturals protegides i el sistema d’ordenament territorial insular.

El sistema de gestió basat en la creació d’una entitat coordinadora participativa i integradora com l’Agència Menorca Talaiòtica, i el pla de gestió de Menorca Talaiòtica senten les bases per a l’adequada administració dels jaciments, segons manifesta ICOMOS.

ICOMOS és un dels organismes consultius que donen suport al Comitè de Patrimoni Mundial en el compliment de les seves funcions. És l'encarregat d'avaluar les noves candidatures, com ha estat el cas de Menorca Talaiòtica, i fa el seguiment de l'estat de conservació dels béns.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad