Sociedad

La donació d'òrgans de 57 persones de Menorca ha permès 177 trasplantaments des de 2001

Els òrgans més trasplantats han estat els ronyons, amb 104, i els fetges, amb 32

EUROPA PRESS/JUNTA

Maó

Des que la Unitat de Coordinació de Trasplantaments de l’Àrea de Salut de Menorca es va posar en marxa, l’any 2001, la solidaritat de 57 donants i les seves famílies ha fet possible trasplantar 177 òrgans. D’aquest balanç global de l’activitat de l’Hospital Mateu Orfila com a centre extractor d’òrgans i teixits; 4 donants són de 2022 mentre que durant els primers cinc mesos d’aquest any hi ha hagut 3 donants.

Dels 57 donants, 37 han estat multiorgànics (més d’un òrgan per donant). Els òrgans més trasplantats han estat els ronyons (104), seguits del fetge (32), pulmons (26), cor (12) i pàncrees (3). Al llarg d’aquests 22 anys, també s’han fet 83 donacions de teixits, principalment còrnies (54%) i teixit osteotendinós (22%).

Pel que fa al perfil dels donants de Menorca, l’edat mitjana és de 56 anys; el 49% són homes i el 51%,dones; la gran majoria són residents a l’illa (84%); amb un grup sanguini O+ i que mor per mort encefàlica secundària en un accident cerebrovascular agut hemorràgic.

El cap de la Unitat de Medicina Intensiva i coordinador de trasplantaments de l’Hospital Mateu Orfila, el doctor Ramón Fernández-Cid, destaca que en la majoria dels casos la donació continua essent per mort encefàlica i que la donació en asistòlia controlada en pacients que pateixen una aturada cardiorespiratòria irreversible —una tècnica que es va posar en marxa a Menorca l’any 2017— representa tot just el 30% de totes les extraccions (17).

Per al doctor Fernández-Cid el més rellevant és la dada que posa de manifest l’elevada efectivitat dels programes de donació d’òrgans i teixits a l’Hospital Mateu Orfila. Tot i que les defuncions per mort encefàlica només representen el 5% de totes les morts a l’UCI, pràcticament tots (el 88%) arriben a ser donants, tret dels que tenen alguna contraindicació per a la donació o per negatives familiars.

Coincidint amb el Dia Nacional del Donant d’Òrgans —que es commemora cada any el primer dimecres de juny— el coordinador de transplantaments i la direcció de l’Àrea de Salut de Menorca fan una crida per incentivar tothom a voler ser donants per aconseguir salvar vides i millorar la salut i la qualitat de vida de molts ciutadans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00