Sociedad

Les reserves hídriques de Menorca es situen al 46%

Les precipitacions del mes d'agost van ser gairebé totes a la tempesta de dia 27, amb 130 l/m²

Reserves hídriques d'agost / CAIB

Maó

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen al 51% el mes d'agost, cinc punts percentuals més que el mateix mes de l'any anterior, amb el 46%. Per illes, a Mallorca i Menorca les reserves es mantenen un 3% per damunt. Concretament, Mallorca puja del 49% al 52%, en comparació al mes d'agost de 2022, i Menorca del 43% al 46%. En el cas d'Eivissa, és l'única illa que pateix una baixada de les reserves respecte a l'any passat, del 49% al 41%, però augmenta amb relació al mes de juliol (del 40 al 41%).

Al darrer mes, vuit Unitats de Demanda baixen: Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud; i dos pugen: Eivissa i Formentera. Els descensos més significatius són els de les UD Artà, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud. Amb relació a l’índex de sequera, la situació general de la demarcació (0,419) és molt similar a la de l'any passat (0,417) i idèntica la de fa dos anys (0,419).

Respecte a les Unitats de Demanda (UD), entra en l'escenari de prealerta Tramuntana Nord, sumant-se així a les tres que ja ho estaven (Migjorn, es Pla i Eivissa). Per tant, queden sis UD en escenari de normalitat (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Tramuntana Sud i Formentera).

Pel que fa a les dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), indiquen que en el conjunt de les Illes Balears, el mes d'agost ha estat molt plujós, 69,6 l/m2 enfront dels 19,6 l/m2 de la mitjana històrica (3,5 vegades més). Així, a Menorca ha estat un mes molt humit amb 67,2 l/m², quan la mitjana històrica és de 15,3 l/m²; a Eivissa ha estat de 86,5 l/m² quan la mitjana històrica és de 18,1 l/m²); i, a Formentera, ha estat de 41,2 l/m² enfront d' 11,4 l/m² de mitjana.

A Mallorca i Menorca quasi tota la precipitació acumulada fou per les tempestes de dia 27 d'agost, unes dades que propiciaren rècords de precipitacions a diverses estacions, destacant els 128 l/m² a Escorca Son Torrella (rècord amb dades des de 1968) o els 130 l/m² de Ciutadella. Per la seva banda, a Eivissa i Formentera el dia de més precipitacions fou dia 3. Considerant la situació actual i l'època de l'any, és previsible que el mes de setembre les reserves pugin a totes les illes.

Quant a les temperatures, segons les dades de l'AEMET, ha estat un mes càlid a Balears amb una temperatura mitjana de 26,1 °C i una anomalia de 0,7 °C.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00