Sociedad

Detenen a dues persones a Maó per explotar als seus treballadors, que estaven en situació irregular

Els obligaven a estar disponibles i pendents del telèfon les 24 hores del dia tots els dies de la setmana, sent habitual avisar-los a altes hores de la nit perquè iniciessin la seva jornada laboral l'endemà a primera hora del dia

Maó

La Policia Nacional de Maó ha detingut dos homes, d'origen brasiler, per enganyar i explotar uns treballadors que, a més, estaven en situació d'irregularitat.

Segons informacions policials, els arrestats són presumptes autors dels delictes contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors i de falsedat documental.

La investigació es va iniciar a principis d'any, quan les primeres informacions indicaven que els dos empresaris estarien sotmetent els seus treballadors a jornades laborals molt superiors a les hores legalment establertes i a tractes vexatoris constants. Així mateix, la majoria de la plantilla no tenia contractes de treball, ja que es troben en situació irregular en territori nacional.

El passat mes de juliol es van dur a terme diferents inspeccions administratives de forma conjunta i en col·laboració amb la Inspecció de Treball, sent identificades fins a vuit treballadores estrangeres, de les quals set es trobaven en situació irregular en territori nacional en aquell moment i una en situació d'estada com a turista.

D'aquestes inspeccions s'ha pogut constatar la transgressió de la normativa vigent en matèria d'estrangeria, precedint la Inspecció de Treball a tramitar el procediment sancionador corresponent, oscil·lant les sancions entre 10.001 i 100.000 euros per cadascun dels treballadors en situació irregular identificats.

Segons la Policia, les condicions de treball ofertes pels ocupadors en un primer moment sempre eren molt atractives laboralment i econòmicament, encara que després mai es complien, aprofitant els empresaris la situació de vulnerabilitat de les seves treballadores per beneficiar-se de la seva situació de necessitat, arribant a fer jornades de treball que podien assolir les 16 hores diàries en temporada d'estiu, els set dies de la setmana, gairebé sense descansos per esmorzar o hidratar-se, a canvi d'un salari d'uns vuit euros per hora treballada.

A més, els empresaris obligaven els treballadors a estar disponibles i pendents del telèfon les 24 hores del dia tots els dies de la setmana, sent habitual avisar-los a altes hores de la nit perquè iniciessin la seva jornada laboral l'endemà a primera hora del dia.

Posteriorment, també es va poder esbrinar que diversos estrangers, la majoria homes de nacionalitat brasilera, havien regularitzat la seva situació administrativa o havien obtingut renovacions dels seus permisos de residència a Espanya en aquests últims anys, presentant contractes de treball amb la mateixa empresa investigada , sense haver-hi treballat en cap moment.

Aquests suposats treballadors, un cop complerts tres anys de residència a Espanya, necessitaven presentar a l'Oficina d'Estrangeria un precontracte de treball per sol·licitar un permís de residència per arrelament social, contracte que era facilitat pels detinguts a canvi d'una quantitat de diners que podria oscil·lar entre els 1.000 i els 3.000 euros.

A continuació, aquests treballadors eren donats d'alta al Règim de la Seguretat Social per part de l'empresa amb la finalitat de donar credibilitat a la relació laboral simulada, per ser donats de baixa al cap de pocs dies, una vegada l'estranger obtenien el seu Permís de Residència i Treball. Les despeses derivades de la Seguretat Social eren a càrrec del suposat treballador.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00