Sociedad

Les amputacions per la diabetis es redueixen més d'un 80% a Menorca

Els pacients amb diabetis tenen un risc relatiu entre 10 i 20 vegades més gran de patir una amputació d'un membre inferior que una persona sense diabetis

Pluma d'insulina

Maó

El cirurgià Hernán Giordano ha subratllat que el nombre d'amputacions a conseqüència de la diabetis s'ha reduït a Menorca un 80% des que es va implantar la guia de disminució de les complicacions del peu a les persones diabètiques el 2015.

L'expert ha explicat que, en concret, es va passar de 27 casos anuals el 2015 a cinc el 2023. Durant els quatre anys anteriors, entre el 2011 i el 2014, el descens de casos va ser més moderat, en passar de 52 a 33 amputacions a l'any, cosa que representa una reducció del 35 per cent.

Giordano ha destacat que els pacients amb diabetis tenen un risc relatiu entre 10 i 20 vegades més gran de patir una amputació d'un membre inferior que una persona sense diabetis. En un 85% dels casos, aquest risc més gran està motivat per la presència d'una úlcera o lesió prèvia.

El doctor ha participat aquest divendres a la primera edició de la Jornada de Diabetis de l'Àrea de Salut de Menorca, que ha reunit unes 120 persones a la sala multifuncional des Mercadal.

La jornada també ha comptat amb la participació d'un pacient diabètic que va patir una amputació, per conèixer-ne el testimoni i l'experiència de vida.

L'objectiu d'aquesta sessió era oferir els coneixements necessaris perquè les persones amb diabetis tinguin la màxima informació i coneguin els hàbits que han d'integrar al seu dia a dia per millorar en qualitat de vida, així com prevenir i reduir els riscos associats a aquesta malaltia crònica, que es caracteritza per l'increment dels nivells de glucosa a la sang i que afecta 425 milions d'adults a tot el món. La diabetis mellitus és actualment la patologia més freqüent a països en desenvolupament; a les Balears afecta un 6 per cent de la població.

L'acte d'obertura de la jornada ha estat a càrrec del director gerent de l'Àrea de Salut, Bernardo Pax, i la colíder de la guia de disminució de les complicacions del peu a les persones diabètiques, Margarita Mesquida, i ha comptat amb la presència de la directora d'Infermeria, Bárbara Duque; i la directora mèdica d'Atenció Primària, Margarita Rodríguez-Loeches.

La jornada ha començat amb una xerrada a càrrec de la nutricionista Cati Bosch sobre la importància de seguir una alimentació saludable ajustada a les necessitats de cada edat i situació, alhora que ha donat a conèixer els recursos a què els pacients tenen a l'abast per mitjà del portal web 'Eina Salut', de la Conselleria de Salut.

Per part seva, el podòleg Àlex Florit ha centrat la seva ponència en els diferents mètodes de descàrrega de pressió sobre el peu diabètic neuropàtic, que consisteix en la pèrdua o disminució de la sensibilitat i, per tant, significa una alteració del mecanisme de defensa natural per prevenir les lesions o úlceres.

Finalment, han tingut lloc alguns tallers pràctics, que han dirigit les infermeres de la guia de disminució de les complicacions del peu a les persones diabètiques. Els assistents, en diferents espais de la sala multifuncional, s'han dividit en quatre grups per participar de manera rotatòria en les activitats sobre pautes de nutrició que cal tenir en compte per elaborar els menús diaris, el foment de l'exercici i l'activitat física per controlar la malaltia i per portar una vida saludable en general, així com la importància de l'exploració del peu a persones diabètiques per detectar qualsevol alteració que pugui ser un senyal d'alerta.

Aquesta primera Jornada de Diabetis de l'Àrea de Salut de Menorca ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament des Mercadal, el Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears i els sindicats SAE i Satse.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00