Sociedad

La Sida baixa a les Balears però segueix per sobre de la mitjana nacional

El 83% correspon a Mallorca (2.566), el 4,3% (133 casos) a Menorca i el 12,8% (396 casos) a Eivissa i Formentera.

Este 1 de diciembre se conmemora el Día Mundial de la Lucha Contra el SIDA / Cadena SER

Maó

Balears va registrar el 2022 un total de 103 casos de Sida, set menys (103) que el 2021, però les illes tenen una taxa de 8,75 casos per cada 100.000 habitants, per sobre de la mitjana nacional.

Segons les dades epidemiològiques de la Conselleria de Salut, des del 2003 fins al novembre del 2023 s'han diagnosticat a les Balears 3.095 casos d'infecció pel VIH.

El 83% correspon a Mallorca (2.566), el 4,3% (133 casos) a Menorca i el 12,8% (396 casos) a Eivissa i Formentera.

La transmissió sexual continua sent la via predominant (90% dels casos), consolidant-se la baixa incidència en persones que s'injecten drogues.

El diagnòstic tardà continua com un desafiament, representant el 57% dels casos en dones i el 49% en homes. Al moment del diagnòstic, el seu estat immunològic ja estava molt deteriorat.

El 62,5% dels casos diagnosticats tenen menys de quaranta anys. El grup d'edat de 30-39 anys és on es donen més casos, tant en homes com en dones.

Pel que fa a la distribució dels casos acumulats per categories de transmissió, el primer grup en nombre és el dels homes que tenen relacions sexuals amb homes (1.403 casos, 45,3%), seguit de les persones heterosexuals (1.245, el 40 ,2 %) i les que s'injecten drogues (312 casos, 10,1 %).

Pel que fa als homes, els que tenen relacions sexuals amb homes suposen el 56% dels casos acumulats des del 2003; els heterosexuals, el 30%, i els usuaris de drogues injectades, el 10%. En les dones, el 84% dels casos diagnosticats són per relacions sexuals heterosexuals i el 12% són usuàries de drogues injectades.

La consellera assenyala que un diagnòstic precoç permet accedir amb rapidesa al tractament, cosa que millora la qualitat de vida de les persones infectades i disminueix les malalties relacionades amb el VIH, la mortalitat i la transmissió de la infecció a altres persones.

El Dia Mundial de la Sida es commemora des de fa 35 anys cada 1 de desembre i aquest any es pretén el suport a les persones afectades per la infecció del VIH, la lluita contra l'estigma i crear consciència sobre aquest desafiament global de salut pública.

La intenció de les autoritats sanitàries és donar visibilitat a l'estigma que envolta les persones afectades pel VIH i recolzar-les davant de les situacions de discriminació que continuen patint.

El tema d'aquest any és "Davant del VIH, petons i més petons" i el propòsit és posar en relleu la discriminació a què s'enfronten diàriament les persones que conviuen amb el VIH.

Des dels primers casos identificats el 1981 s'han aconseguit avenços significatius en el tractament, la prevenció i la millora de la qualitat de vida dels que conviuen amb aquest virus.

Tot i això, a dia d'avui segueix existint una estigmatització de les persones que viuen amb la infecció, arribant a generar tota mena de desigualtats

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00