Sociedad

El Govern avança a l'abril l'inici de l'època de perill alt d'incendis forestals a les Pitiüses i no descarta un avanç també a Menorca

El Govern ha recordat que aquest any s'han produït 18 incendis forestals a Balears que han cremat un total de 9,7 hectàrees, la gran majoria de les quals han estat desarborades

Imatge de l'incendi / IBANAT

Maó

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha modificat la data d’inici de l’època de perill alt d’incendis forestals a Eivissa i Formentera, avançant-la a l’1 d’abril.

De manera habitual, començava l'1 de maig, segons ha recordat la Conselleria aquest dimecres en un comunicat. Tot i això, ara s'ha decidit avançar-la amb la qual cosa, des d'abril, es prohibeix l'ús del foc en terreny forestal ia 50 metres d'aquest, així com en totes les àrees recreatives. A més, cal demanar autorització per realitzar cremes dins de terreny agrícola a menys de 500 metres de terreny forestal.

La decisió s'ha pres per la situació de sequera que pateixen les Pitiüses, que presenten un dèficit de precipitacions acumulades durant els darrers mesos. En aquest sentit, els índexs de sequera i les anomalies pluviomètriques reflecteixen una elevada disponibilitat de combustible, fet que suposa un risc d'incendi entre molt alt i extrem. A més, es preveu que en les properes setmanes aquest índex no millori atesa la manca de precipitacions previstes a mitjà termini.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha destacat la importància d'adaptar-se a les noves condicions de sequera que hi ha "ja que són cada cop més intenses i freqüents, fet que incrementa considerablement el risc d'un gran incendi forestal" .

En aquesta línia, ha manifestat que “en un territori tan vulnerable als incendis forestals com a Balears, és imprescindible adequar la planificació de tots els mitjans i recursos de què disposem i establir mesures preventives eficients”. Per això, si la situació no canvia durant les properes setmanes, tampoc no es descarta avançar l'època de risc d'incendi forestal a Mallorca i Menorca.

Simonet ha explicat que es reforçarà el dispositiu d'incendis forestals (OIF) durant la precampanya d'aquest any a tot l'arxipèlag.

D'aquesta manera, els recursos s'incrementaran durant la Setmana Santa i tot el mes d'abril. En concret, les Pitiüses comptaran amb una brigada de disponibilitat addicional de primera intervenció en cas d'incendi forestal a partir del 28 de març i un helicòpter a la base de Sa Coma (Eivissa) a partir del 8 d'abril. La resta de lʻoperatiu es reforçarà amb lʻactivació per Setmana Santa i caps de setmana dʻabril de la brigada helitransportada a Mallorca (amb capacitat de desplaçament i intervenció a totes les Illes), comptant amb el reforç de la brigada de disponibilitat a Menorca.

L'OIF està integrat per més de 350 persones, entre tècnics forestals, agents de medi ambient, brigadistes, conductors, operadors i vigilants, a més de la resta d'organismes que integren l'Infobal (Pla Especial de Protecció Civil d'Emergències per Incendis Forestals).

Per a aquesta campanya 2024, s'implementaran les novetats tècniques i operatives que s'han previst al nou contracte de mitjans aeris per a la defensa contra els incendis forestals i s'instal·laran noves cambres terrestres de vigilància amb visió de 360°, entre d'altres actuacions.

Tot i això, el conseller ha demanat "molta prudència i precaució" a la població i ha recalcat que és fonamental que des del Govern es treballi en la conscienciació i educació en matèria de prevenció.

El Govern ha recordat que aquest any s'han produït 18 incendis forestals a les Balears que han cremat un total de 9,7 hectàrees, la gran majoria de les quals han estat desarborades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00