Sociedad

Els ciutadans de Balears han de destinar 19,9 anys del salari íntegre a la compra d'un habitatge

Així es desprèn de l'Informe de Tendències del Sector Immobiliari publicat aquest dilluns per Societat de Taxació, que relleva que, a nivell nacional, aquest índex se situa en 7,6 anys de salari íntegre

Marta Pérez EFE

Maó

Els ciutadans de les Balears han de destinar, al tancament del primer trimestre del 2024, un total de 19,9 anys del seu salari íntegre a l'adquisició d'un habitatge, la xifra més alta de la sèrie històrica.

Així es desprèn de l'Informe de Tendències del Sector Immobiliari publicat aquest dilluns per Societat de Taxació, que relleva que, a nivell nacional, aquest índex se situa en 7,6 anys de salari íntegre, xifra que reflecteix un descens de l'1,3% en termes interanuals i estabilitat trimestral (-0,1%).

Per comunitats autònomes, sis de les 17 registren increments respecte al mateix període de l'any passat, i els augments més acusats són els de les Balears i la Rioja, amb increments superiors al 10% interanual. La resta de comunitats reflecteixen lleus descensos en els índexs d'esforç.

ÍNDEX D'ACCESSIBILITAT

Societat de Taxació també destaca que Balears, el primer trimestre del 2024, presenta, juntament amb Madrid i Catalunya, l'Índex d'Accessibilitat a un habitatge -que determina l'equilibri entre el preu mitjà de l'habitatge i la capacitat d'endeutament adequada per a adquirir-- més baix del país.

Això suposa que un ciutadà d'aquestes autonomies amb un salari mitjà no podria accedir a un habitatge mitjà sense endeutar-se més del que és raonable. En detall, l'Índex a les Balears és de 29 punts sobre 100; a Madrid, de 60 sobre 100, ia Catalunya de 66 sobre 100.

La mitjana nacional se situa en 75 punts sobre 100, fet que suposa un augment del 2,7% respecte al quart trimestre del 2023. Tot i aquest ascens, la xifra es manté un 8,5% per sota de fa un any.

Hi ha set autonomies que se situen per sobre de 100 punts, sent la Regió de Múrcia (118 punts), Castella-la Manxa (111) i Aragó (105) les que tenen més ràtio d'accessibilitat.

ÍNDEX DE CONFIANÇA IMMOBILIARI

Pel que fa a l'Índex de Confiança Immobiliari de Societat de Taxació, a les Illes se situa el primer trimestre de l'any en 50 punts.

A nivell nacional, aquest índex experimenta un increment interanual del 2,6% i trimestral del 4,5%, fins a assolir els 49,1 punts al tancament del primer trimestre del 2024.

Tot i que el resultat continua nou dècimes per sota del punt d'equilibri (50), suposa una ruptura clara de la tendència experimentada durant els últims sis trimestres, que havia estat marcada per un descens continuat d'aquest indicador.

Per comunitats autònomes, vuit se situen per sobre de la mitjana nacional i set per sobre del punt dequilibri. Entre les primeres hi ha Astúries, Canàries, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Navarra, País Basc, Balears i Andalusia. Astúries registra el màxim optimisme (51,5 punts), mentre que Extremadura és al costat oposat (44,6 punts).

En taxa interanual, la majoria de les autonomies registren repunts als seus índexs, que oscil·len entre l'1,4% del País Basc i el 7,5% d'Astúries. Una situació que difereix de l'experimentada per les Balears, Aragó, Cantàbria i Extremadura, les úniques regions els índexs de les quals presenten descensos l'últim any.

EL PREU MITJÀ DE L'HABITATGE AUGMENTA UN 6,2% A BALEARS

El preu mitjà de l'habitatge al tancament del 2023 va pujar un 6,2% a les Balears, sent la regió on més va créixer per davant de Comunitat Valenciana (4,3%), Andalusia (4,3%), Canàries (4,2 %) i Comunitat de Madrid (4,2%).

Per contra, les que van registrar un creixement més baix van ser Castella i Lleó i Extremadura, totes dues amb un 2%. Alhora, la ciutat autònoma de Ceuta va registrar un increment de l'1,6% anual.

A nivell provincial, totes van experimentar augments en el preu de l'habitatge nou i usat el darrer any, sent Màlaga i les Illes les que més van créixer amb un 6,3% i 6,2% interanual, respectivament.

Madrid registra el preu mitjà més elevat (2.964 euros per metre quadrat), superant així per segon any consecutiu Barcelona (2.914 euros). Dins de les cinc províncies amb els imports més elevats també hi ha Guipúscoa (2.814 euros), Balears (2.570 euros) i Biscaia (2.438 euros).

A l'altre extrem, els preus mitjans més baixos es registren a Ciudad Real (924 euros), Càceres (948 euros) i Badajoz (953 euros el metre quadrat).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00