Política

La consellera Marta Vidal compareixerà dimarts al ple del Parlament per explicar el programa 'lloguer segur'

Vidal haurà també de respondre a la sessió de control al Govern a temes com si creu possible que es pot resoldre l'accés a l'habitatge impulsant el lloguer turístic o quines mesures pensa prendre el Govern per donar solució a la "saturació" a la xarxa viària

La consellera Marta Vidal en sessió parlamentària

La compareixença de Vidal tindrà lloc a instàncies de Més per Menorca-Grup Mixt després que el 3 d'octubre del 2023 el ple del Parlament aprovés una moció en què instava el Govern a posar en marxa un programa de lloguer segur “per donar garanties als propietaris que vulguin llogar habitatges que tinguin buits".

Així, tenint en compte que la formació menorquinista assegura no tenir constància que el Govern hagi posat en marxa el programa de lloguer segur i una vegada transcorregut el termini de sis mesos per al seu compliment, la consellera haurà de retre comptes davant del Parlament de l'execució per part de la Conselleria del tercer punt de la moció relativa a la política del Govern en matèria dhabitatge.

Vidal haurà també de respondre a la sessió de control al Govern, que començarà a partir de les 10.00 hores, a temes com si creu possible que es pot resoldre l'accés a l'habitatge impulsant el lloguer turístic o quines mesures pensa prendre el Govern per donar solució a la "saturació" a la xarxa viària.

Precisament, pel que fa a l'impacte que l'impuls del lloguer turístic pugui tenir en el problema d'accés a l'habitatge, el portaveu adjunt del PSIB-PSOE al Parlament, Marc Pons, ha opinat que "no s'haurien de legalitzar construccions a sòl rústic" , ni permetre que tinguin un ús turístic".

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PP al Parlament, Marga Durán, ha assenyalat que la mesura, que es pot incloure al decret de Simplificació Administrativa, perquè habitatges regularitzats en sòl rústic puguin ser per a ús turístic "no està tancada" però que, en tot cas, “les places que hi hagi disponibles dependran del sostre que tingui marcat cada Consell Insular i les condicions i requisits els marcaran els Consells”, ha afegit.

Durán ha destacat a més que el Govern "està treballant per millorar l'accés a l'habitatge, especialment per als joves, els col·lectius vulnerables i les classes mitjanes". L'objectiu, segons ha acabat apuntat la portaveu popular adjunta, és "reconduir un problema davant el qual el PSOE no va actuar durant vuit anys".

Sobre aquesta possibilitat que els habitatges regularitzats puguin ser per a ús turístic no s'ha volgut pronunciar en canvi la portaveu parlamentària de Vox, Manuela Cañadas, que ha dit que la seva formació vol "estudiar a fons" l'esborrany del decret Simplificació Administrativa i, després , opinaran. Cañadas ha dit que, en tot cas, no creu que "es vulgui regularitzar perquè sí" ni que "sigui tan senzill", sinó que hi haurà uns requeriments previs, com ara assumir costos i tenir la llicència pertinent.

Finalment, i en relació amb el problema d'accés a l'habitatge que pateix Balears en general, la diputada d'Unidas Podemos, Cristina Gómez, ha lamentat que el PP ja fa un any que està governant i "segueix atacant els vuit de govern progressista per no aconseguir parar aquestes dinàmiques de pujada de preus del lloguer. A més, ha carregat contra els populars per, segons la seva opinió, "legislar a favor del lobby dels agents immobiliaris" en comptes de, com ha exigit, declarar "zona tensionada" tot l'arxipèlag.

ALTRES QÜESTIONS

Així mateix, a la sessió de control a l'Executiu autonòmic de dimarts que ve es debatran altres qüestions com, per exemple, la verificació del calendari d'implementació dels llits elevables establert a la Llei Turística de 2022; la "massificació" turística; els compromisos del Govern amb les famílies i la comunitat educativa; i la sostenibilitat del territori, entre d'altres.

Al plenari del Parlament de dimarts que ve també hi haurà també, però, espai per debatre sobre la política del Govern en matèria de Memòria Democràtica, en una interpel·lació presentada pel grup parlamentari PSIB-PSOE; així com sobre la política de l?Executiu autonòmic en perspectiva de família, en una moció de Vox.

I, finalment, per debatre dues Proposicions No de Llei (PNL). Una serà presentada pel PP, per defensar la supressió de l'impost de successions, després que el Govern d'Espanya es plantegi incloure als Pressupostos Generals de l'Estat 2024 un nou impost sobre les herències que anul·li la bonificació de les comunitats autònomes on governen els populars; mentrestant, l'altra arribarà a la Cambra a iniciativa del PSIB-PSOE per instar la Conselleria d'Educació i Universitats a posar en marxa un Pla de xoc per promoure un ús més gran de la llengua catalana.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00