Sociedad

Els empresaris menorquins expressen "cautela" sobre l'evolució de la temporada turística, segons enquesta de Pime Menorca

L'enquesta es realitza als sectors de turisme actiu, turisme nàutic, lloguer de vehicles, cafeteries, bars i restaurants, comerç i de l'oferta d'allotjament als agroturisme i habitatges turístics de vacances

Una terrassa a Maó / David Arquimbau Sintes (EFE)

Empresaris menorquins, enquestats per Pime Menorca, han expressat "cautela" sobre l'evolució de la temporada turística, perquè determinats indicis "poden provocar que les previsions sobre l'arribada de passatgers anunciada a l'inici no es compleixin".

En una nota de premsa, Pime Menorca ha informat que al maig ha tornat a iniciar la valoració d'empresaris sobre la temporada per conèixer com ha evolucionat la facturació respecte al mateix mes del 2023.

L'enquesta es realitza als sectors de turisme actiu, turisme nàutic, lloguer de vehicles, cafeteries, bars i restaurants, comerç i de l'oferta d'allotjament als agroturisme i habitatges turístics de vacances.

Els resultats globals indiquen que el 29% d'empreses ha augmentat la facturació, el 37% l'ha mantingut i el 34% ha disminuït la xifra de negocis al maig.

Aquests resultats es reflecteixen així en part per la bona evolució d'agroturismes i comerç, sectors en què la majoria d'empreses manifesta una facturació més gran, especialment l'allotjament rural, que indica que el 60% d'empreses han millorat xifra de negocis. Alguns empresaris veuen en aquests resultats l'avenç de les obertures d'establiments comercials a zones turístiques.

Sectors com el nàutic o el de restauració segueixen la tònica de la valoració conjunta dels sectors, en què la majoria manté els mateixos resultats que el 2023.

A l'àmbit de l'oci turístic, les empreses de turisme actiu majoritàriament mantenen resultats. El 60% de les empreses se situa al mateix nivell que el maig del 2023, encara que el 20% segueix per sota i el 20% restant per sobre.

En canvi, als resultats del sector d'habitatges turístics s'està notant un alentiment de la demanda i la confirmació ja apuntada durant la temporada passada d'estades més curtes per part dels clients. En aquest sector, el 50% d'empreses de gestió de viles turístiques ha reduït la facturació en comparació del mes de maig del 2023 i només l'11% ha millorat els resultats.

Segons la valoració dels empresaris a Pime Menorca, el creixement de l'oferta il·legal per la impossibilitat d'obtenir noves autoritzacions, a causa de la moratòria turística, està afectant els negocis consolidats de lloguer de viles de vacances i confirma la predicció que aquest sector va realitzar a moment de l'aprovació d'aquesta.

Com en anys anteriors, el lloguer de vehicles de les empreses locals és la que segueix sense remuntar definitivament, gairebé el 46% de les empreses ha tingut una facturació menor que l'obtinguda el maig del 2023. Tot i que la majoria d'empreses disminueix la seva negoci, alguna empresa més que el 2023 ha tingut resultats més favorables.

Aquest sector, segons la valoració dels empresaris, també es veu afectat per la disminució de la demanda i la reducció del període de vacances, així com també per l'inici avançat del transport públic a les zones turístiques.

Amb tot, els empresaris enquestats per Pime Menorca han manifestat la seva "cautela" sobre com es desenvoluparà la temporada turística. Doncs, segons han assenyalat, indicis com la fallida del touroperador alemany FTI, encara que poc significatiu per a Menorca, l'anul·lació de vols per diverses companyies aèries per falta d'ocupació i els missatges amb valoracions, segons la seva opinió, "interessades" sobre els perjudicis del turisme, "poden provocar que les previsions sobre l'arribada de passatgers anunciada a l'inici de la temporada no es compleixin", han conclòs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00