Sociedad

L’Àrea de Salut de Menorca organitza el primer taller grupal per a joves amb diabetis

Nou joves d’entre 14 i 18 anys participen en les sis sessions que imparteixen les infermeres de la consulta de diabetis

Joves al taller de diabetis

L’Àrea de Salut de Menorca ha posat en marxa un nou taller grupal per a joves amb diabetis amb l’objectiu d’implicar els mateixos pacients en el control de la seva malaltia crònica, aconseguir un bon compliment terapèutic, promoure’n l’autonomia dins i fora de l’àmbit familiar i millorar la seva qualitat de vida.

El taller consta de sis sessions de noranta minuts que imparteixen les infermeres d’Endocrinologia i Pediatria encarregades de la consulta de diabetis: Sonia López, Maria Àngels Barber i Katia Borràs. Les trobades, en què participen nou joves d’entre 14 i 18 anys, es fan a l’Hospital Mateu Orfila, són de periodicitat mensual, van començar a l’abril i es perllongaran fins al desembre, amb una aturada durant les vacances escolars.

En aquestes sessions es tracten aspectes com la gestió emocional de la diabetis, l’alimentació, la pràctica d’activitat física, les conductes de risc o la transició de la consulta pediàtrica a la d’adults, a més d’abordar tots els aspectes que preocupen i que plantegen els mateixos joves que participen en aquesta iniciativa. En aquest taller també es donen eines als joves perquè aprenguin a gestionar-la i puguin fer front a situacions de risc.

La diabetis tipus 1, coneguda com a diabetis juvenil, representa el 5 % i el 10 % de tots els casos de diabetis. És una de les malalties cròniques més freqüents en la infància i l’edat d’inici més freqüent és entre els 11 i els 14 anys. La diabetis es considera un factor de risc per tenir malalties cardiovasculars, patologies renals, ceguesa o amputacions i, per açò, l’educació sanitària és un pilar important juntament amb la dieta, l’exercici i posar-se insulina.

Aquests tallers grupals s’afegeixen a les accions que du a terme l’Àrea de Salut de Menorca per a l’atenció als pacients diabètics pediàtrics. Es tracta d’una de les malalties incloses en el programa CoorEduca que es coordina entre les conselleries d’Educació i Salut amb l’objectiu d’aconseguir una escolarització el més normalitzada possible de tots els escolars que puguin requerir atenció sanitària o prendre un medicament durant l’horari escolar. El setembre passat, coincidint amb l’inici de curs, també es va organitzar el primer taller grupal dirigit als docents que tenen alumnes menors de catorze anys amb diabetis a les seves aules, per poder resoldre dubtes, oferir les pautes necessàries per tal de facilitar la integració en l’àmbit escolar dels infants amb aquesta malaltia crònica i donar les instruccions necessàries perquè puguin estar preparats per saber com actuar en cas de qualsevol eventualitat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00