Sociedad

Ciutadella pren mesures davant un tigre que pica

Es proporcionen recomanacions a la ciutadania per minimitzar l'impacte de la plaga del mosquit de procedència asiàtica

Mosquitos tigre, en una fotografía de archivo. / EFE

Maó

L’Ajuntament de Ciutadella ha emès un avís a la ciutadania sobre la presència del mosquit tigre a la zona, i ha proporcionat informació detallada sobre les principals actuacions que cal dur a terme per minimitzar l’afectació d’aquesta plaga.

Ja no es un desconegut, però cada vegada n'hi ha més

El mosquit tigre, originari d’Àsia, es reprodueix fàcilment en petites acumulacions d’aigua com forats, platets de testos, gerros, cendrers, i galledes. Aquest insecte, conegut per la seva agressivitat i per picar durant el dia, té un radi de vol molt limitat, d’uns 150 metres, fet que indica que la seva presència a casa nostra implica un focus de cria molt proper. La seva activitat s’intensifica entre abril i octubre, amb un pic màxim entre finals d’agost i principis d’octubre. Cada posta d'una femella pot generar un centenar de nous mosquits.

La informació per endavant

Per tal de controlar aquesta plaga, l’Ajuntament de Ciutadella destaca la importància de conèixer el cicle vital del mosquit tigre, els ous del qual triguen uns deu dies a completar la metamorfosi. Per interrompre aquest cicle, es recomana netejar, buidar, assecar o renovar l’aigua de tots els recipients, forats, embornals i bevedores d’animals de companyia amb una freqüència mínima setmanal. Abans de la temporada activa, és també crucial realitzar una neteja a fons per evitar la progressió dels ous hivernants.

Clorar els dipòsits d'aigua on puguin criar

Aquells indrets que no poden ser buidats d’aigua, com fonts, estanys i embornals, s’han de clorar periòdicament o tractar amb larvicides si es detecta presència de larves. En zones naturals, no es recomana l’ús de clor, ja que els depredadors naturals dels mosquits, com ara els zapateros i les granotes, controlen la població.

A més de les molèsties i reaccions al·lèrgiques que poden causar les picades del mosquit tigre, aquest insecte és un vector competent per transmetre malalties com el dengue i el zika. L’escalfament global ha provocat un augment de la incidència d’aquestes malalties a nivell mundial. A les Balears, el risc principal prové de casos importats, on persones infectades en zones endèmiques poden transmetre el virus als mosquits locals, donant lloc a casos autòctons. Aquest fenomen es va observar l’estiu de 2022 a Eivissa amb els primers casos autòctons de dengue a les Balears. Actualment, hi ha un increment notable de casos importats de dengue des de l’any passat i durant els primers mesos de 2024 a totes les illes.

Una aplicació mòbil que ajuda

Per ajudar a la identificació i prevenció, l’aplicació gratuïta Mosquito Alert ofereix informació útil sobre el mosquit tigre i les accions preventives a realitzar. Adjunt a la notícia, la ciutadania trobarà un tríptic informatiu, descarregable i amb informació més completa.

L’Ajuntament de Ciutadella insisteix en la importància de la col·laboració ciutadana per controlar aquesta plaga i reduir els riscos associats.

Luis Soler

Luis Soler

Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00