Sociedad

La consellera de Salut, Manuela García, visita l'espai del nou centre sanitari de Ciutadella

També va inspeccionar l'estat actual de Canal Salat

La consellera Manuela García i la batlessa Juana Mari Pons van visitar els terrenys de Santa Rita que acolliran el nou centre sanitari de Ciutadella. / CAIB

Maó

La consellera de Salut, Manuela García, ha visitat el centre de salut Canal Salat de Ciutadella així com els terrenys on es construirà el nou espai que atendrà als ciutadellencs per rebaixar la pressió sanitària actual. Ha estat acompanyada per l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Maria Pons, i la subdirectora d'Atenció Primària i Atenció a les Urgències Extrahospitalàries, Patricia Lorente.

La consellera ha pogut conèixer les accions que s’han dut a terme en els últims mesos en aquesta infraestructura sanitària per a millorar l’atenció als pacients de ponent mentre es tira endavant el projecte per construir un nou centre de salut al municipi.

S’han invertit 332.750 € per modernitzar l’equipament tecnològic de Canal Salat amb un nou equip de radiologia, més ràpid, amb més qualitat d’imatge i una dosi de radiació menor, el que permet una atenció més segura als pacients.

Per pal·liar la manca d’espai al centre, s’han habilitat dues consultes al primer pis per a un equip de metge i infermera d’atenció primària que no disposaven d’un espai propi i que havien d’ocupar diferents consultes de manera itinerant. A la planta baixa, s’ha reconvertit la sala d’espera de la Unitat de Fisioteràpia amb més espai per al gimnàs i per a les sessions i tractaments amb els pacients. A l’hospital de dia, s’han invertit 20.400 euros en sis noves butaques per als pacients, un nou monitor de constants vitals i dues taules auxiliars per al personal.

Des del punt de vista assistencial, a Canal Salat també s’han ampliat els serveis d’atenció especialitzada amb una consulta de la Unitat del Dolor que atén els pacients de ponent una vegada per setmana. En breu, el cirurgià maxil·lofacial que es va incorporar el febrer a l’Hospital Mateu Orfila s’afegirà a la llista d’especialistes que passen consulta a Ciutadella per, així, evitar desplaçaments i apropar serveis als usuaris del ponent de l’illa.

Durant el recorregut per les instal·lacions guiada per la directora del centre, la doctora Antònia Pons, i la responsable d’infermera, Joana Bagur, la consellera ha saludat i conversat amb els professionals per escoltar i prendre nota de les seves impressions i reivindicacions.

«M'agradaria destacar la inversió que s'ha fet en radiologia, una radiologia d'última generació que produeix una radiació amb menys ions per als pacients. També s'ha fet una reforma a l'hospital de dia per a proporcionar un ambient més còmode i més humanitzat en un lloc en el qual els usuaris passen moltes hores», ha destacat la consellera durant la seva visita al centre, sense oblidar les noves consultes habilitades perquè l’equip mèdic i el personal d’infermeria no hagin d'itinerar pel centre en cerca d'un lloc en el qual exercir la seva tasca assistencial.

Nou centre de salut

En la seva visita a Menorca, la consellera s’ha desplaçat fins al solar cedit per l’Ajuntament de Ciutadella al Servei de Salut per a construir-hi el nou centre de salut del municipi. Es tracta d’uns terrenys de 9.000 metres quadrats de la zona de Santa Rita. En aquests moments, el Servei de Salut està treballant en la redacció del pla funcional que ha de concretar les necessitats d’espais i serveis del futur centre i, per altra banda, en el plec tècnic per poder licitar el concurs d’idees arquitectòniques del nou edifici.

El projecte forma part del Pla d’Infraestructures 2024-2027 del Servei de Salut, dotat amb 434.899.730 € per millorar, modernitzar i adequar els centres sanitaris de les illes Balears a les necessitats dels usuaris i dels professionals de la salut i millorar-ne l’accessibilitat i l’equitat. Per al nou centre de salut de Ciutadella es reserven 10 milions d’euros dels 43.501.265 € que IB-Salut preveu invertir a l’illa en aquests quatre anys.