Sociedad

L’economia de les Illes Balears va créixer un 3,2 % interanual en el primer trimestre del 2024

Les Pitiüses lideren el creixement amb un 4,8 %, seguides de Mallorca (3,1 %) i Menorca (2,7 %)

David Arquimbau Sintes (EFE)

Maó

L’economia de les Illes Balears va créixer un 3,2% en el primer trimestre del 2024 en termes interanuals. Així es desprèn del Moment Econòmic de les Illes Balears del mes d’agost, elaborat per la Direcció General d’Economia i Estadística. Aquesta xifra coincideix amb la revisió a l’alça del creixement econòmic per a aquest exercici, que va fer el Govern de les Illes Balears el passat juliol, i que se situa també en el 3,2%.

En el primer trimestre les Pitiüses varen encapçalar el dinamisme econòmic, amb un increment del 4,8%, seguides de Mallorca (3,1%) i Menorca (2,7%).

Les xifres del sector turístic del primer semestre de 2024 mostren una millora dels resultats tant en termes qualitatius com quantitatius. Augmenten de forma significativa la despesa mitjana per persona (+5,4%) i la despesa diària (+7,6%) fins a situar-se en els 1.073 € per persona i 185 € per dia, respectivament.

Quant al volum, en el primer semestre es va arribar als 7,68 milions de turistes, un 7,8% més que l’anterior. Les pernoctacions segueixen l’evolució ascendent del nombre de visitants i arriben a un total de 44,6 milions (un 5,5% més en termes interanuals).

Les vendes dels serveis reflecteixen la fortalesa de la facturació de la branca d’hoteleria, de les activitats administratives i de les professionals. En canvi, la xifra de negocis del comerç presenta un retrocés en comparació amb el mes de juny del 2023. En el sector de la construcció es dona un lleuger retrocés en el nombre d’habitatges visats, si bé cal dir que es manté un nivell semblant al del 2019. Per la seva banda, la producció industrial al juny va sofrir una baixada tant a les Illes Balears com en el conjunt d’Espanya. En termes globals, però, les Illes i la Rioja lideren el creixement en els serveis en el sisè mes de l’any.

Mercat laboral

El mercat laboral manté el ritme de creixement i l’afiliació mitjana s’acosta als 640.000, un 3,1% per damunt del nivell de 2023. Tots els sectors aporten a l’augment de l’ocupació, tot i que hi destaca el de serveis, que amb un 3,4% d’increment assoleix xifres sense precedents.

Finalment, la inflació general al juliol es desinfla, influenciada pels grups d’habitatge i, sobretot, dels aliments. La inflació subjacent també es modera i queda per sota de la general.