El Consell Insular de Menorca s'encarregarà d'emetre informes que permetin pescar llagostes a vaixells de Mallorca
El director general de Pesca del Govern, Antonio María Grau, ha explicat que aquesta nova norma es deriva d'un intent de l'Executiu de trasposar la regulació que ja existia per a la pesca en aigües exteriors de les Balears i "posar ordre" a la pesca d'aquesta espècie
Maó
El Consell Insular de Menorca serà l'encarregat de decidir si els vaixells de Mallorca poden pescar llagostes a les aigües que envolten l'illa, mitjançant informes vinculants.
Així ho ha avançat a Europa Press el director general de Pesca del Govern, Antonio María Grau, en ser preguntat pel projecte d'ordre que prepara el Govern per regular la pesca de la llagosta a les aigües interiors de les Balears i l'accés de les embarcacions d´arts menors de Mallorca a Menorca.
Grau ha explicat que aquesta nova norma es deriva d'un intent de l'Executiu de trasposar la regulació que ja existia per a la pesca en aigües exteriors de les Balears i "posar ordre" a la pesca d'aquesta espècie, ja que fins ara s'entrellacen diferents normatives que són "complexes" i "contradictòries".
D'una banda, hi ha una norma estatal que impedeix que les embarcacions del Mediterrani estiguin fora d'un port més de 16 hores.
De l'altra, hi ha dues normes autonòmiques --una és el Decret d'Arts Menors-- que regulen que les embarcacions no es puguin allunyar més de 24 milles del port base i, en cas que vulguin fer un canvi d'illa, necessiten un permís de la Direcció General de Pesca. Tot i això, hi ha un decret autonòmic sobre el canvi de base que indica que un vaixell pot canviar de port sempre que no faci una estada de més de 48 hores però "no aclareix si és canviant o no d'illa".
Per aquests motius, Grau ha apuntat que aquest "buit legal" ho intentaran arreglar els propers mesos amb aquesta nova ordre.
Un altre dels motius que han promogut aquest projecte de reforma és que, durant la temporada de la pesca de la llagosta --de l'1 d'abril al 31 d'agost--, els vaixells mallorquins pescaran amb palangre a les aigües de Menorca, per la qual cosa es porten espècies com el dentó comú o la parga comú i quan acaba l'època de pesca de la llagosta, els pescadors menorquins es troben amb una pesca "afeblida".
Grau ha assenyalat que, en aquesta qüestió, està del costat dels pescadors menorquins però ha incidit que, des del punt de vista, haurien de parlar entre les confraries de les dues illes per posar-se d'acord.
Tot i això, ha aclarit que la pesca de llagostes se sol fer a les aigües que comprenen les illes de Mallorca i Menorca i al Govern tenen la "sospita" --no referendada per estudis-- que la reserva marina del nord de Menorca exporta peixos de qualitat cap a l'exterior, per la qual cosa es pretén establir una reglamentació perquè el permís que permet el canvi d'illa que ha de donar la Direcció General de Pesca estigui ratificat per un informe vinculant del Consell de Menorca.
Tot i això, el responsable balear de pesca ha puntualitzat que són quatre els pesquers de Mallorca que van a l'illa veïna a pescar però ha reconegut que això genera "malestar" entre els seus col·legues menorquins.
BALEARS, ÚNICA COMUNITAT AMB REGULACIÓ ESPECÍFICA
Per part seva, el president de la Federació de les Confraries de Pescadors de Balears, Domingo Bonnín, ha destacat que l'arxipèlag és l'única comunitat que té regulada específicament la pesca d'aquest crustaci, cosa que ha apuntat que des del franquisme ja es disposava d'una normativa sobre això.
En aquest sentit, ha remarcat que aquesta regulació ha fet que els recursos pesquers del mar balear "no estiguin tan castigats", ja que hi ha set mesos de veda. Per Bonnín això s'exemplifica que fa dos anys es van arribar a capturar 53 tones de llagostes a tot l'arxipèlag, cosa que, des del seu punt de vista, indica que els recursos "no estan malament".
D'acord amb les dades de què disposa la federació, a les Balears hi pot haver entre 120 i 130 embarcacions d'arts menors habilitades per a la pesca de la llagosta però ha matisat que l'1 d'abril no totes comencen a pescar llagosta i només els mesos de juliol i agost són en què totes s'hi dediquen plenament.
El motiu és que l'època de pesca d'aquesta espècie se solapa amb la de les sípies, del xanguet i de la tonyina, per la qual cosa es diversifiquen les captures en funció de com n'és de rendible la venda dels productes.