Política

Acord unànime al Parlament per combatre les festes i les molèsties als habitatges turístics

La Proposició de Llei de Més per Menorca surt endavant amb el suport de tots els partits

Josep Castells al Parlament / Redac

Maó

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts per unanimitat la presa en consideració de la proposició de llei de Més per Menorca per combatre les festes i les molèsties als habitatges que s'ofereixen com a lloguer turístic.

La proposta legal, que introdueix canvis a la Llei d'activitats, proposa sancions de 15.000 a 30.000 euros per a les celebracions, festes de qualsevol tipus o comportaments entre les 23.00 i les 08.00 hores que impedeixin el descans dels veïns als immobles que es comercialitzen com a vacances.

S'obre també la porta a retirar les llicències als habitatges que incorrin en els incompliments.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha explicat que la proposta legislativa vol anar més enllà de la persecució de les festes il·legals que es promouen amb ànim de lucre, per perseguir també “el fenomen més proper i quotidià” de les molèsties que tenen lloc als lloguers de vacances.

El menorquinista ha admès la difícil persecució administrativa que tenen aquestes infraccions i s'ha mostrat obert a rebre les aportacions dels diferents grups parlamentaris. Castells ha convidat els partits, igualment, a demanar assessorament a agents implicats, com policies locals, durant la tramitació.

Castells ha agraït el suport unànime que ha aconseguit la proposta i ha admès que l'objectiu és "desincentivar l'arribada de certs turistes".

La diputada de Vox María José Verdú ha alertat del risc de caure en la desproporcionalitat de les sancions respecte dels propietaris dels habitatges, que sovint desconeixen si se celebren festes o altres activitats als habitatges que lloguen.

Sobre aquest assumpte, tot i això, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha defensat que la propietat de l'habitatge sí que té responsabilitat sobre el que passa a l'immoble perquè obté un benefici econòmic. "Les responsabilitats no es poden esvair quan el turista torna al lloc d'origen", ha assenyalat.

Apesteguia ha instat a combatre la visió del turisme "com un no-indret on no actuen les normes". L'ecosoberanista ha celebrat que la modificació legal posa el focus als residents i als "bons turistes".

El diputat del PSIB Àlex Pitaluga ha defensat la necessitat avançar en la bona relació entre residents i turistes. "Volem turisme, però no qualsevol turisme", ha afirmat.

La diputada del PP Salomé Cabrera ha assenyalat que la imatge de la destinació que transmet el turisme descontrolat no és el model de turisme sostenible i responsable que es vol promoure.

Durant el debat, el PP i el PSIB han creuat acusacions sobre les responsabilitats del creixement de les places turístiques i de l'expansió dels habitatges de lloguer de vacances.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00