Sociedad

La Nit del Turisme premia diverses empreses menorquines

La vuitena edició de la Nit del Turisme va reconèixer persones i empreses que han destacat en els camps de la innovació i l’aposta per un futur millor, la responsabilitat social i el compromís amb la societat i l’excel·lència en la feina feta

Foto de família dels premiats

Maó

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, va clausurar aquest dimecres vespre el lliurament dels Premis del Turisme 2024 de la VIII Nit del Turisme, celebrada enguany al Convent de Sant Diego d’Alaior, a Menorca. La presidenta ha expressat la seva confiança en el sector cap a la transformació del model a les Illes Balears. “Una transformació del model actual amb mesures valentes de la mà de tot el sector turístic”, ha afirmat.

En aquest sentit, la presidenta ha destacat el moment de bonança actual per transformar el model i avançar cap a la sostenibilitat i cap al benestar de tots els residents. “La Mesa per al Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat Econòmica, Social i Ambiental de les Illes Balears representa un procés que ha de servir per fixar un full de ruta a llarg termini, però amb el qual no defugim prendre mesures a curt i a mitjà termini, per afrontar amb garanties i donar respostes a les demandes ciutadanes amb vista a l’èxit de les pròximes temporades”, ha assegurat.

La vuitena edició de la Nit del Turisme ha reconegut persones i empreses que han destacat en els camps de la innovació i l’aposta per un futur millor, la responsabilitat social i el compromís amb la societat i l’excel·lència en la feina feta. En total, s’han lliurat 18 guardons, dos d’ells a títol pòstum per a Felipe Moreno i Xisco Mulet.

Durant l’acte, tant la presidenta del Govern com el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca, i el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, han coincidit a destacar la feina de tot el sector turístic i les bones relacions existents entre administracions i actors turístics.

En aquest sentit, Prohens ha remarcat que «enguany tancam una temporada turística en què han arribat més turistes, principalment perquè hem tingut una temporada més llarga, i en la qual la despesa turística creix el doble del que ho fa el nombre de visitants». Prohens també ha recordat que «la fortalesa del turisme es trasllada a tot el sector serveis i al conjunt de l'economia balear i es tradueix en xifres rècord d'ocupació, i d'ocupació de qualitat, ja que lideram la contractació indefinida a Espanya».

Per la seva banda, el conseller Bauzà ha recordat «la importància de comptar amb un sector turístic professionalitzat, respectuós amb el medi ambient i especialment ambiciós en matèria d’innovació i transformació». A més, Bauzà ha assegurat que «des del Govern Balear tenim ben clar que el turisme és un bé que hem de cuidar, un sector al qual hem de fer costat i un element clau dins la nostra societat i dins la nostra economia».

Amb aquests guardons, el Govern vol reconèixer, en cada categoria, l’esforç i la dedicació de persones, empreses i institucions, tant públiques com privades, en favor del turisme. Les distincions s'atorguen a iniciatives, propostes i actuacions que aposten per la viabilitat, la innovació i la sostenibilitat del nostre producte turístic, alhora que són accions que contribueixen a reforçar la qualitat, la competitivitat del sector turístic, l’emprenedoria i la capacitat d'atracció de les Illes Balears com a destinació turística.

Com a novetat, enguany s’incorpora un nou guardó al Talent Jove, tot amb l’objectiu de promoure la qualitat en la formació vinculada al turisme en qualsevol dels seus vessants. Es vol reconèixer així el talent i la dedicació dels estudiants, incentivant la superació personal i estimulant el reconeixement social mitjançant la posada en valor de les seves habilitats i destreses en la seva carrera professional en turisme.

L’esdeveniment ha estat organitzat per l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), amb la col·laboració del Consell de Menorca, i les iniciatives i persones premiades al llarg de la nit han estat, per categories, les següents:

GUARDÓ A LA INNOVACIÓ TURÍSTICA

OD HOTELS. Modernització i innovació de l’oferta hotelera de l’illa d’Eivissa amb un nou concepte d’allotjament amb identitat pròpia que impulsa la creació artística com a eix diferenciador.

Edificacions inclusives i un disseny integrador que aposta per la sostenibilitat i ajuda a la recuperació d’entorns degradats i revaloritza edificis en desús.

CERCLE, EL PRIMER VI CIRCULAR DE LES ILLES BALEARS. Projecte integral d’economia circular, original i innovador, iniciativa d’Arabella Hospitality, en col·laboració amb Tirme i les bodegues Macià Batle.

Els residus orgànics generats en els hotels es converteixen en compost de fracció orgànica que nodreix les vinyes de les finques de Macià Batle. El resultat és un vi produït que finalment retorna als hotels d’Arabella Hospitality.

MABRIAN. En reconeixement a les innovacions tecnològiques d’aquesta empresa menorquina experta en intel·ligència turística en l’àmbit mundial, potenciada pel big data i la intel·ligència artificial.

Mabrian ha desenvolupat la pròpia tecnologia per compilar i millorar grans volums de dades de múltiples fonts d'informació globals exclusivament per al sector turístic.

GUARDÓ A LA MILLOR INICIATIVA DE RESPONSABILITAT SOCIAL

THB COLLEGE. Institució acadèmica i Escola del Talent d’FP Dual de la cadena THB hotels que elabora itineraris formatius especialitzats, tant per als treballadors (programes de talent) com per a les noves incorporacions (programes d’acollida) a més de fomentar l’ocupació i les oportunitats professionals de col·lectius menys afavorits o en risc d’exclusió social.

DIVER GENT. Associació de Formentera que lluita per la igualtat d’oportunitats, facilita la inclusió social i permet la integració de persones diversament hàbils gràcies a les seves activitats, algunes vinculades amb el turisme. Té una trentena d’associats i desenvolupa una gran labor en favor de la societat, que contribueix positivament al progrés de l’illa de Formentera.

FUNDACIÓ PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT DE MENORCA. Actuacions per al foment i la millora de l’accessibilitat universal en els diversos serveis i espais, tant físics com digitals, de caràcter públic de l’illa a fi que puguin ser comprensibles i utilitzables per totes les persones de manera fàcil, còmoda, autònoma i intuïtiva.

GUARDÓ AL TREBALLADOR O TREBALLADORA DEL SECTOR TURÍSTIC

FRANCISCO MULET (a títol pòstum). Sindicalista, va dedicar tota la seva vida a la representació i la defensa dels drets dels treballadors i treballadores del sector turístic de les Illes Balears, a més de treballar directament en el sector turístic.

JUAN RAMÓN MARTÍ, maître de l’Hotel Seth Santo Tomàs. En reconeixement a la seva excel·lència en l’atenció al client, per tota una vida dedicada a la seva professió de maître, per la seva contribució com a mentor d’altres treballadors i la seva valuosa contribució al turisme de Menorca en la promoció de la gastronomia i els serveis de restauració de qualitat.

GUARDÓ A LA TRAJECTÒRIA PROFESSIONAL EN TURISME

MIQUEL AMENGUAL, MAC HOTELS. Fundador i president de la cadena hotelera Mac Hotels, en reconeixement a la seva trajectòria professional de tota una vida dedicada al turisme i la seva implicació en l’associacionisme hoteler, referent de reconegut prestigi, sempre lluitant pels interessos del sector i posant en valor l’activitat empresarial hotelera de Balears.

FAMÍLIA CARRASCO FLORIT, SES VOLTES ESPAI GASTRONÒMIC. En reconeixement a la llarga i fructífera trajectòria professional de la família Carrasco Florit dins el món empresarial turístic i gastronòmic de Menorca.

MIQUEL RAMIS, GARDEN HOTELS. En reconeixement al seu recorregut personal i professional, atès que ha estat un testimoni d’esforç, dedicació, passió i respecte per la nostra terra i la nostra gent, llegat d’una família i d’una empresa que ha contribuït significativament al turisme de Balears.

GUARDÓ A L’EXPERIÈNCIA TURÍSTICA

FOMENT DEL TURISME D’EIVISSA. En reconeixement a la seva contribució a la creació d’experiències turístiques diferenciades i pels noranta anys de feina i dedicació a la promoció i al foment de la indústria turística a l’illa d’Eivissa.

RUTES ES BOIXETS. És la primera experiència turística que ofereix rutes a cavall a l’illa de Formentera, una experiència singular i respectuosa que aporta elements interrelacionats amb el caràcter i la realitat cultural de Formentera i contribueix a posar en valor els trets diferencials de l’illa.

GUARDÓ A L’AMBAIXADOR O AMBAIXADORA DE LES ILLES BALEARS

SERGIO LLULL, jugador de bàsquet. Allà on va sempre du orgullós el nom de Maó, de Menorca i de les Illes Balears. Actualment, juga de base al Reial Madrid i a la selecció espanyola. El seu palmarès inclou un or del Campionat del Món amb la selecció el 2019; dues medalles olímpiques; dues eurolligues, on ha estat el màxim triplista; 8 lligues ACB i 7 copes del Rei.

RAFA NADAL, tennista nascut a Manacor, és un gran esportista mundialment reconegut i admirat. La seva relació amb les illes és molt especial i s’ha anat fent més forta amb els anys. És el millor tennista de tots els temps. Professional des dels quinze anys, als dinou va guanyar el seu primer Roland Garros (2005) i als 22 assolí el número 1 del món, posició en què ha estat moltes vegades al llarg de la seva carrera esportiva.

GUARDÓ AL TALENT JOVE

MAGÍ TROBAT FULLANA. En la vessant acadèmica i de recerca, en reconeixement a la seva trajectòria d’investigació i formació en turisme.

Té trenta anys i actualment forma part del personal docent i investigador de la UIB i col·labora activament amb la Facultat de Turisme. Ha estat premiada en diverses ocasions pels seus treballs de fi de grau i fi de Màster en Economia del Turisme.

JOSÉ MARÍA BORRÁS, xef. En la vessant pràctica i professional, en reconeixement al seu talent gastronòmic.

Jove xef menorquí de vint-i-quatre anys, va inaugurar la seva travessia culinària com a cuiner al prestigiós grup Blue Hotels, sota la tutela de Rafa Sánchez, trobada que va marcar l'inici d'una passió que va florir a S'Algar Menorca i a l’agroturisme Santa Marianna, a Alaior. Els darrers dos anys, José María ha estat guardonat amb diversos premis culinaris.

MENCIÓ HONORÍFICA ESPECIAL

FELIPE MORENO (a títol pòstum). En reconeixement a un precursor que durant diverses dècades ha acompanyat tan de prop el sector turístic de les Illes Balears, especialment l’hoteler, proporcionant un valor tan clau com és la formació d’avantguarda.

Fundador de la Escuela de Turismo de Baleares (avui Centre d'Educació Superior Felipe Moreno - Nebrija) i, les delegacions de l'Escola a Eivissa i a Manacor, amb l'objectiu d'apropar la formació a les zones turístiques més importants de les illes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00