Política

Prohens anuncia que avançarà els diners al Consell de Menorca per acabar la carretera general

La creació d'una dessaladora a Maó o la construcció d'un nou centre de salut a Ciutadella han estat altres anuncisfets per Prohens

Prohens, en el debate de política general / Partido Po

Maó

El Govern aprovarà al febrer un decret llei de mesures urgents per fer front a la congestió turística abans de la temporada alta amb el consens de la Mesa del Pacte de Sostenibilitat, ha anunciat la presidenta, Marga Prohens.

Prohens ha justificat aquesta norma per "la necessitat d'adoptar mesures abans de la temporada que ve per fer front als episodis de congestió turística", en la intervenció amb què ha obert aquest dimarts el Debat de Política General de la comunitat al Parlament.

"Ha arribat l'hora de prendre decisions", ha proclamat, i ha demanat als grups parlamentaris proposades per enriquir el debat. Ha citat Winston Churchill per defensar que "cal coratge per aturar-se a parlar, però molt més per seure i escoltar". "Jo els he assegut a tots i ara vull escoltar-los", ha recalcat

La presidenta considera que la transformació del model econòmic de les Balears és "el primer repte" que té davant seu la comunitat autònoma, per abordar un "monocultiu turístic" que a la legislatura passada va augmentar el seu pes sobre l'economia del 85,8 al 87, 1%.

Ha posat com a exemple altres canvis de model que han transformat regions siderúrgiques o mineres com el País Basc i Astúries. En aquest camí, Prohens demanarà "la implicació i el suport del Govern d'Espanya, perquè contribueixi amb pressupostos i recursos".

Prohens vol respondre "al malestar dels residents per les externalitats del turisme" que és "cada cop més unànime i transversal", com demostren les manifestacions d'aquest estiu. "No ens podem posar de perfil", ha assegurat.

"Tenint clar que som una terra hospitalària on els turistes són benvinguts, tots coincidim que ja no podem continuar creixent en volum i que és inajornable la transformació del nostre model", ha insistit.

La plataforma de consulta vinculada a la Mesa del Pacte Social i Polític per la Sostenibilitat ja ha rebut més de 300 propostes ciutadanes, ha assenyalat Prohens, que ha recordat que l‟objectiu d‟aquesta taula és assolir un pacte que serveixi de full de ruta per posar en marxa "mesures valentes", a l'alçada d'aquest repte.

La presidenta ha assegurat que el sector turístic "és i continuarà sent molts anys" la principal indústria de les illes, i que la transformació del model passa per l'impuls de nous sectors productius i la reindustrialització de les illes i per apostar per la innovació , la investigació, la ciència, la intel·ligència artificial i la transició energètica.

Ha lloat l'"ecosistema" de valor de les Balears, amb grups de recerca especialitzada consolidats a la UIB, clústers tecnològics i empreses referents en innovació tecnològica aplicada al turisme, així com "la capacitat de ser referents en sostenibilitat i circularitat" i d'atreure inversió i projectes cap al ParcBit, que considera necessari reposicionar-lo.

En el camí cap a la diversificació, Prohens ha defensat la necessitat d'atreure inversió i "posar facilitats" als que estan disposats a fer-la, cosa que el Govern ha abordat amb el Decret de simplificació administrativa que està en tramitació al Parlament.

L'objectiu és “posar la catifa vermella a aquells que volen invertir en la transformació” de les illes. Prohens ha anunciat que hi haurà un segon decret de simplificació administrativa abans d'acabar el 2025, per captar aquestes inversions i agilitzar projectes estratègics.

A més, per redistribuir millor els fluxos turístics durant l'any per "evitar els episodis de saturació que de forma recurrent pateixen els residents", el Govern aposta per unir "turisme, cultura i esports" i aprovarà durant els propers mesos una llei d'indústries culturals que reclama el sector.

Una altra mesura a favor de la sostenibilitat, a més de la "sensorització" d'espais naturals per monitoritzar els fluxos de visitants i tenir dades i estudis de càrrega, Prohens ha anunciat que el Govern està tramitant l'adquisició de noves finques a espais naturals: ses Mines de Sineu, sa Bastida d'Alaró, Ca na Beatriu de Muro i sa Boval Vella de Maó.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00