Servei de vigilància de posidònia ha reubicat 430 embarcacions mal fondejades a Menorca
La Central de Posidònia, en coordinació amb el Telèfon Posidònia, han gestionat més de quatre-centes consultes del sector nàutic i denúncies ciutadanes
Maó
El Servei de Vigilància de la Posidònia ha reubicat aquest estiu 6.764 embarcacions que estaven mal fondejades sobre praderies de posidònia, un 6,8% dels 99.154 fondejos que ha revisat entre el 15 de maig i el 10 d’octubre que acaba la feina, davant del 5 % que va ancorar malament l'any passat.
Les embarcacions que han hagut de corregir el fondeig són un 10,7% menys que les mogudes l'estiu passat.
En total, les 19 embarcacions del servei han fet 129.497 actuacions aquesta temporada, segons un comunicat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, un 28,4% menys que l'any passat.
A Mallorca, sis embarcacions han fet 54.888 actuacions; a Eivissa, quatre embarcacions, 24.221 (un 47,7% menys que el vern passat); a Formentera, cinc embarcacions, 46.748 actuacions, i a Menorca, tres embarcacions, juntament amb una del Parc Natural de S’Albufera des Grau, han realitzat 3.640 operacions.
El percentatge de fondejos incorrectes ha estat de 6,8% a les Balears; del 12,4% a Mallorca, 11,8% a Menorca, 10,3% a Eivissa i 1% a Formentera, ha informat la Conselleria, que considera que les dades “reflecten un bon comportament del sector nàutic, especialment entre els navegants locals".
Admeten que cal reforçar aquest servei en algunes àrees per mantenir l'esforç de protecció d'aquest ecosistema marí valuós.
Les zones amb més impacte es concentren a Eivissa, especialment a Porroig, cala Jondal i la badia de Sant Antoni.
A Mallorca, destaquen les àrees de Calvià, Andratx i Alcanada, amb pressions puntuals a Port de Sóller i Portocolom.
A Menorca, destaca la pressió a Fornells, cala Pregonda, l'illa de l'Aire, cala A Tosqueta, Calascoves, Binissafúller i Binibeca, en general, amb embarcacions de menor eslora.
Aquest any, el servei ha reforçat la col·laboració internacional, la coordinació operativa i l'ús de les tecnologies.
La Central de Posidònia, en coordinació amb el Telèfon Posidònia, han gestionat més de quatre-centes consultes del sector nàutic i denúncies ciutadanes.
Aquest any els agents de medi ambient de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural han incrementat la seva participació en les operacions del Servei de Vigilància de la Posidònia, i s'han afegit a les embarcacions de vigilància en més sortides.
El balanç total ha estat de 43 actes emeses, menys de la meitat que l'any passat, concretament un 60,9 % menys.
Hi ha hagut operacions conjuntes amb la Guàrdia Civil i els agents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco).
Un exemple destacat d'aquesta cooperació és l'operació duta a terme el 21 d'agost a Talamanca, centrada en la detecció de fondejos irregulars i en la protecció de les praderies de posidònia, on es van aixecar 5 actes per fondejos inadequats que generaven un impacte significatiu a aquest hàbitat marí prioritari.
Aquesta temporada hi ha hagut visites de representants del Fons Mundial per a la Natura (WWF), la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, Centre de Cooperació per a la Mediterrània, i representants del Ministeri de Medi Ambient de Turquia, per conèixer les iniciatives de conservació de la posidònia.