Han de tenir tauleta els alumnes menorquins a l'escola?
Xerram amb Amalia Quintanilla, d'Aules sense pantalles
Maó
El grup Aules sense pantalles, format per pares, mares i educadors preocupats per l'ús creixent de dispositius digitals a les escoles, ha demanat a la Conselleria que reguli i controli amb més fermesa la presència de tauletes i altres tecnologies al sistema educatiu. A la taula rodona celebrada dijous passat a l’Ateneu de Maó, els integrants d’aquesta iniciativa van exposar arguments i propostes per reduir la dependència tecnològica en l’educació infantil i juvenil, promovent alternatives pedagògiques més equilibrades.
Amb aquest motiu vam xerrar amb Amalia Quintanilla, portaveu del col·lectiu, que va destacar que la societat ha adoptat la tecnologia amb gran entusiasme, sovint sense analitzar els possibles efectes en el desenvolupament dels infants. Encara que molts centres educatius i famílies creuen que l’ús de dispositius digitals millora l’aprenentatge, Aules sense pantalles qüestiona aquesta suposició i alerta sobre els desafiaments i riscos associats a l’ús intensiu de la tecnologia a les aules.
Amalia Quintanilla d'Aules sense pantalles
01:07
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1731344195291/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Què provoca l'abús de les pantalles?
Segons el col·lectiu, entre els efectes negatius d’aquest ús excessiu hi ha una reducció de les capacitats de lectura i comprensió dels alumnes, la falta de control sobre l’accés a internet i l’exposició a continguts inadequats. A més, es denuncia que les estratègies d'addicció aplicades per les empreses tecnològiques capten l’atenció dels menors, allargant el temps davant la pantalla sense una supervisió adequada, cosa que, segons Quintanilla, fomenta una dependència perjudicial.
Aules sense pantalles també recorda a les famílies que tenen dret a rebutjar aspectes de la digitalització educativa, com la creació obligatòria de comptes de correu per a menors, que sovint són necessaris per utilitzar dispositius i aplicacions. Tanmateix, sovint els pares desconeixen aquestes opcions, i si opten per excloure la tecnologia, els alumnes es troben sense alternatives pedagògiques adaptades, ja que l’ensenyament s’ha orientat majoritàriament cap a l’ús de dispositius.
Petició
El col·lectiu demana a la Conselleria que ofereixi alternatives educatives per a les famílies que prefereixin una educació sense pantalles, i que revisi el sistema actual per facilitar solucions que no depenguin exclusivament de la tecnologia. Amb aquesta petició, *Aules sense pantalles* vol reduir l'exposició dels nens a la tecnologia en edats primerenques i obrir un debat sobre el futur de l'educació a Menorca, promovent una pedagogia que consideri tant els beneficis com els riscos de l’entorn digital.
Luis Soler
Desde los 14 años está en antena. Lo que empezó como un juego se convirtió en una pasión. Sus estudios...