Política

L'Estat va invertir l'any passat a Catalunya un terç del que havia pressupostat

Segons les dades del ministeri d'Hisenda, a Madrid es van executar gairebé el doble dels diners previstos

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró

Barcelona

L'any passat, l'Estat va invertir a Catalunya el 36% dels diners que havia pressupostat. Mentre que a Madrid, no només es van complir les inversions previstes als comptes, sinó que se'n van fer pràcticament el doble, segons les dades de l'informe d'execució pressupostària del ministeri d'Hisenda.

Els Pressupostos Generals de l'Estat del 2021 preveien per a Catalunya una inversió de més de 2.000 milions d'euros. Però l'any va acabar i només se n'havien invertit 739, una mica més d'una tercera part. És un percentatge clarament més baix que la mitjana espanyola i molt inferior al de Madrid on s'hi ha invertit gairebé el doble del pressupostat, un 184%. Una altra manera de mirar-ho és que Catalunya ha rebut el 9% de la inversió territorialitzada, de la que es pot assignar a territoris concrets, quan representa el 16% de la població i gairebé el 19% del PIB.

La baixa execució pressupostària no és un fet nou. De fet, a Catalunya organitzacions empresarials com les patronals, la Cambra de Comerç o la de Contractistes fa anys que reclamen als governs de Madrid que incrementin les inversions previstes a Catalunya, però, sobretot, que facin el que pressuposten.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat que les dades d'execució pressupostària de l'Estat "són tristes i decebedores". I ha advertit que les raons econòmiques i fiscals són les més poderoses per reclamar la independència. Giró ha assegurat que els incompliments dels compromisos pressupostaris són rebuts per ciutadans i empreses catalanes com un menyspreu de l'Estat.

El conseller d'Economia ha assenyalat a Adif, Renfe i Ports de l'Estat com els organismes públics on la inversió ha estat més baixa. Aquestes tres empreses públiques depenen del ministeri de Transports que assegura que, malgrat tot, Catalunya és la comunitat que més inversió ha rebut des del juny del 2018.

Segons les dades del ministeri, en aquest temps s'hi han invertit a Catalunya 3.700 milions d'euros, un 50% més que en els quatre anys anteriors. Diuen que l'any passat va caure la inversió perquè no es van encarregar prou obres el 2020 per la pandèmia i per la falta de subministrament d'alguns materials, però que la situació s'està revertint i que en el primer trimestre d'aquest any ja s'han executat un 60% més d'inversions que en el mateix període del 2021. Un augment que triplica el que s'està registrant de mitjana a tot l'Estat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00