Economia y negocios | Actualidad

Les fintech lideren l'aposta en crèdits al consum i una educació financera més gran davant la previsible pujada dels tipus d'interès

Un esmorzar econòmic, organitzat pel marketplace de préstecs online Prestalo, reuneix responsables de diverses empreses del sector fintech i economistes per analitzar la situació econòmica actual i les previsions a curt termini per a un sector a l'alça. Encara que cautelosos, els quatre panelistes s’han mostrat optimistes sobre el futur de les fintech com a actors “substitutius” de la banca tradicional i han posat en valor la seva qualitat i flexibilitat com a principals avantatges per al consumidor. Els experts avancen que els préstecs a curt termini seran el més sol·licitats a l'actual conjuntura econòmica, en permetre el flow cash dels consumidors

De izquierda a derecha: Kristoffer Hanson, CEO de Prestalo; Gerard Bernal, CEO y Co-founder de Balio; Gonzalo Bernardos, profesor de economía de la Universidad de Barcelona y Pablo Ripol, CMO de Iberia Younited / Carles Miró

Barcelona

En un context d'escalada de la inflació a tota l'Eurozona, amb l'Euríbor disparat i els tipus d'interès a l'alça, el consumidor actua amb cautela i, per tant, hi ha menys diners en circulació. Segons l'enquesta del segon trimestre SPF (Survey of Professional Forecasters) que realitza el BCE, la pujada dels tipus d'interès se situa en el 0,14% al final del 2022 i en el 0,33% al començament del 2023, amb un ascens en el preu dels diners del 0,6%, sis vegades més que el gener d'aquest any. És en aquest escenari on el sector fintech es postula com una de les opcions més recurrents per part d'un consumidor que, cada cop més, requereix més transparència, sostenibilitat i educació financera. Potser, el mercat de préstecs estigui en un moment generalment baixista. No obstant això, el sector fintech disposa de més avantatges per presentar i oferir productes més competitius per al ciutadà corrent, davant de la banca tradicional.

Aquestes són les principals conclusions de la trobada econòmica que va tenir lloc dimecres al matí a Barcelona i que va reunir diversos actors del sector com Prestalo, Balio i Younited, i l'economista i professor, Gonzalo Bernardos. Sota el títol Fintech, noves formes de finançament al consum, la xerrada arrencava amb les previsions de cadascun dels experts reunits allà. Des de la “incertesa i cautela” inicial a què va apuntar Pablo Ripol, CMO d'Iberia Younited, va ser Bernardos, ferm defensor de la fintech, que va fer referència al paper transcendental d'aquestes companyies en oferir “productes més competitius” que els presentats per la banca tradicional. En aquest sentit, des del marketplace de crèdits en línia, Prestalo, Kristoffer Hanson, va anunciar l'actual negociació per aconseguir productes més competitius “que la banca no vol oferir del tot”, va postil·lar el CEO de la companyia.

“Des del meu punt de vista, les fintech tenim un gran paper a la part educativa de les finances”, va destacar Gerard Bernal, CEO i cofundador de Balio. "És el moment de passar de ser complementàries a substitutives", va remarcar Bernardos.

El debat, que va estar moderat per Sergi López, de l’Hoy por Hoy Catalunya, va continuar posant de rellevància el paper fonamental en el crèdit al consum del tipus d'interès en el finançament. Aquesta previsió va ser argumentada per Pablo Ripol, que va manifestar haver detectat un increment en els crèdits a més de cinc anys, en detriment dels crèdits a curt termini (d'un any o menys a cinc anys). "En períodes de tipus d'interès baixos, la gent ha preferit llargs terminis per pagar quotes més petites", va puntualitzar.

Més transparència, més educació financera

El segon bloc va posar de manifest la importància de l'educació financera com a eina per dotar el consumidor de mecanismes de decisió davant del crèdit i el paper de la banca tradicional. “La gent es refia dels bancs perquè és el que ha fet sempre”, va apuntar Bernardos.

Seguint aquesta tesi, el diagnòstic de Bernal, des de Balio, va ser contundent: “Si no hi ha cultura, com hi pot haver cultura financera”. Pablo Ripol, com a CMO d'una de les fintech reunides, va al·ludir a la manca de transparència del sector bancari com a “llast per a l'educació financera”. “S'ha de fomentar des del sector mateix i des de les institucions públiques”.

Solucions digitals al consum

Entre les solucions digitals en préstecs al consum, es va fer referència a fórmules com ara el salary in advance (davant del salari segons els dies del mes treballats). Amb aquest tipus d'eines que ja són un “dret del treballador”, tal com va puntualitzar Ripol, es va esgrimir la possibilitat de desenvolupar fórmules que “facilitin la gestió a les empreses, però no amb un cost per al treballador”.

Entre altres solucions financeres per a les famílies i consumidors, es va parlar de les diferents fórmules Buy Now, Pay Later (Compra Ara, Paga Després). “Un producte excel·lent, sobretot quan vols fer compres en un moment determinat. La pujada del gener pot no ser tant si podem repartir la despesa assumible en tres mesos”.

El 2021, els ecommerce de moda i complements van patir la taxa d'abandonament més important del carretó, amb un 88,57%. Segons dades del sector, el 58,6% dels consumidors van indicar que no disposaven dels fons disponibles en aquell moment per finalitzar el procés de compra. Aquestes solucions de pagament permeten gastar els consumidors entre un 10 i un 20% més en comparació amb l'ús d'una targeta de crèdit.

L'última part del debat va estar protagonitzada pels quatre ponents posant en comú els valors de creació de comunitat, transparència i sostenibilitat com a avantatge competitiu davant de la banca. “Som capaços de crear crèdits més sostenibles i relacions a llarg termini”, va argumentar Kristoffer Hanson.