Aquí, amb Josep Cuní
Salud y bienestar | Ocio y cultura

Lucía Bautista: “Hem desenvolupat una tecnologia que permet que aquest fetge no es doni compte que està fora del cos humà”

Un equip de cirurgians, enginyers i biòlegs de la Universitat de Zuric ha aconseguit trasplantar amb èxit un fetge humà que va ser tractat durant tres dies fora del cos

ENTREVISTA. Lucía Bautista: “Hem desenvolupat una tecnologia que permet que aquest fetge no es doni compte que està fora del cos humà”

Barcelona

El fetge ha estat implantat en un pacient amb càncer i, un any després, el pacient es troba bé.

Lucía Bautista és investigadora de l'Hospital Universitari de Zuric, especialista en metabolisme hepàtic i una de les participants a la investigació: “Hem desenvolupat una tecnologia que permet que aquest fetge no s'adoni que està fora del cos humà i tingui una vitalitat durant més temps. Som capaços de mantenir el fetge viable durant més de 72 hores. Tractem de fer una medicina personalitzada i cada òrgan s’ha de tractar d’una manera determinada i, en aquest cas, vam poder fer-ho en tres dies”.

“Idealment, l’objectiu seria poder conservar un òrgan fins que hi hagi un pacient que el pugui rebre, però encara estem una mica lluny d’arribar aquí”.

“La màquina simula les condicions del cos humà, bombant sang igual que fa el cor i altres unitats que fa que l’entorn sigui totalment fisiològic. El software de la màquina és capaç de detectar paràmetres que surten de la normalitat i corregir-los per mantenir l’estat fisiològic”.

“La fase inicial d’investigació del sistema va començar fa set anys i ha fet falta un equip multidisciplinari format per metges, biòlegs i enginyers i tots han hagut de fer servir un llenguatge similar”.

Xavier Sánchez

Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona...