Damià Calvet: “La taula de diàleg no pot ser una superació de facto de la crisi del Pegasus”
El president del Port de Barcelona ha explicat a Aquí amb Josep Cuní que aquest any hi haurà els mateixos creuers, però menys de la meitat de passatgers que al 2019
ENTREVISTA Damià Calvet (president del Port de Barcelona i membre de l’executiva de Junts): “La taula de diàleg no pot ser una superació de facto de la crisi del Pegasus”
31:20
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1655972124827/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El president del Port de Barcelona i membre de l'executiva de Junts, Damià Calvet, considera que la taula de diàleg entre els governs espanyol i català "no pot ser una superació de facto de la crisi de Pegasus". Ho ha dit en una entrevista a Aquí amb Josep Cuní, després de la reunió d'ahir entre el ministre Félix Bolaños, i la consellera, Laura Vilagrà. Calvet ha insistit que s'ha d'afrontar "amb fermesa" l'autodeterminació i l'amnistia "per les persones que han estat injustament represaliades". El president del Port també ha defensat que Barcelona no ha de limitar l'arribada de creuers, sinó regular la seva activitat.
Per la ciutat passaran aquest any prop de 800 creuers, pràcticament la mateixa xifra del 2019, però amb la meitat dels passatgers. Damià Calvet ha explicat que les dades demostren que la recuperació del sector s'està fent de manera progressiva i ha defensat aquesta activitat. Assegura que "aporten economia i ocupació i tenen un baix impacte ambiental, que estem treballant per corregir" El president del Port ha afegit que és un tipus de turisme molt controlat i que representa un percentatge molt baix dels visitants que rep la ciutat, un 4%".
Sobre la limitació de l'arribada de creuers que proposa l'alcaldessa, Ada Colau, Calvet insisteix que no s'ha de limitar, sinó regular aquesta activitat. Ha recordat que hi ha un acord entre l'Ajuntament i el Port, signat l'any 2018, que ja apunta què s'ha de fer amb aquesta activitat. Estableix que ha d'haver-hi un màxim de 7 terminals de creuers i les allunya dels barris més propers, situant-se al Moll Adossat, un espai que estarà electrificat l'any 2026 per reduir la contaminació dels vaixells. Segons el president del port, les companyies de creuers han mostrat la seva preocupació perquè consideren que estan fent els deures i no entenen la postura d’Ada Colau "que vol limitar el nombre de creuers per se".
Calvet ha explicat que els creuers aporten menys de l'1 % de gasos d’efecte hivernacle a la ciutat i que estan treballant per reduir-los. Assegura que "estem en plena transició energètica per anar cap a una logística descarbonitzada".
El president del Port de Barcelona ha assegurat que s'estan complint els terminis acordats al 2020 per reactivar els projectes dels nous accessos viaris i ferroviaris. Són obres complexes que no s'acabaran fins d'aquí 7 o 8 anys, ha explicat. L'objectiu d'aquestes actuacions és incrementar el volum de mercaderies que entre i surten en tren de la zona portuària. Ara ho fan el 15,5% del total.
Sobre la contaminació dels vaixells, Calvet ha explicat que són el mode de transport més eficient perquè cotxes i camions són els responsables de la major part d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Diu que "és un problema global, no podem focalitzar-lo en el tràfic marítim".