Sociedad

Un estudi de la Universitat de Girona detecta tres plantes noves a Catalunya

Són dues plantes i un arbre d’origen asiàtic que s’han observat al massís de les Guilleries

La planta entapissant de l'Àsia Oriental, que s'ha trobat a diferents punts d'Anglès i Santa Coloma de Farners

La planta entapissant de l'Àsia Oriental, que s'ha trobat a diferents punts d'Anglès i Santa Coloma de Farners / UdG

Girona

Un estudi de la Universitat de Girona, liderat per l'investigador expert en botànica Josep Gesti, ha permès detectar tres plantes noves a Catalunya.

De fet, a través d’aquest estudi s’han detectat quinze espècies de plantes exòtiques al massís de les Guilleries. Dotze d'aquestes ja s'havien trobat a altres punts de Catalunya, tot i que encara se'n té molt poca informació. La resta, tres espècies, és la primera vegada que es veuen en un bosc català.

Totes elles són originàries de l’Àsia. En concret, es tracta d'una planta entapissant que prové de l'Àsia Oriental (Ophiopogon japonicus) que s'ha trobat a diferents punts d'Anglès i Santa Coloma de Farners; d'una gramínia perenne originària de l'est d'Àsia (Miscanthus sinensis) i d'un arbre, el lledoner xinès (Celtis sinensis).

Són plantes introduïdes, això vol dir que la majoria de vegades la gent les compra com a ornament, i aquestes han acabat a la natura. Ara el mateix estudi investigarà si aquestes espècies es mantenen al territori, si s’hi mantenen de manera temporal o si, en canvi, acaben desapareixent.

La troballa de totes aquestes plantes al massís s'ha fet en el marc del projecte 'La flora vascular de les Guilleries orientals. Catàleg, caracterització florística i espècies singulars'. La recerca, que ha anat a càrrec de Gesti, va guanyar el Premi de Recerca Guilleries 2021, que atorguen la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la UdG, la UVic-UCC i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm (Selva).

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad