Actualidad

Tret de sortida a les Festes de Santa Tecla 700

La música i tradició de les entitats tarragonines protagonitzen l’acte d’inauguració de la Festa Major “més gran de Catalunya”.

Autoritats i entitats a la presentació actes Santa Tecla 700. Foto: Tjerk van der Meulen / Tjerk van der Meulen

La Plaça de les Cols ha estat testimoni de la presentació de les festes de Santa Tecla. Els protagonistes de l’acte, organitzat aquest dimecres a la tarda, han estat les entitats i les agrupacions tarragonines que donaran vida a la celebració del setè centenari de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la capital de la provincia.

L’esdeveniment s’ha obert amb una fotografia de família de tots els implicats a les escales de la Catedral i, a continuació, l’actor Fermí Fernández ha anat donant pas a cada un dels representants dels conjunts artístics i folklòrics que seran els encarregats d’acolorir les festes que tindran el seu punt culminant entre el 12 i el 15 de setembre.

Abans de les entitats, ha parlat l’alcalde Pau Ricomà que ha reivindicat Tarragona com una ciutat “capdavantera en cultura popular” i ha celebrat aquest 700è aniversari de l’arribada del Braç de Santa Tecla: “tenim les millors festes de Catalunya. Ningú pot presumir d’haver celebrat 700 anys de festa major.” L’alcalde també s’ha mostrat convençut que, aquest any, durant les festes, Tarragona serà “la capital de Catalunya” i estarà sota la mirada de “tot el món”.

Després de la presentació dels diferents elements del programa de Santa Tecla 700, la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona ha interpretat algunes de les melodies més reconeixibles de la festa major i els assistents a l’acte han pogut gaudir de vermut Yzaguirre, un dels molts patrocinadors de les festes d’enguany.

Aquests son els esdeveniments que integraran les festes de Santa Tecla aquest 2022.

Setembre, l’espectacle inaugural

Inaugurarà les festes l’obra de teatre ideada i dirigida per Marc Chornet, amb música original de Roger Conesa. Tindrà lloc el dia 12 de setembre, a les 20 hores, a la Tarraco Arena, i oferirà als presents una lectura contemporània, i molt arrelada a la ciutat, de la figura de Santa Tecla.

Quatre dones de quatre edats diferents (interpretaran els papers adults Muntsa Alcañiz, Agnès Busquets i Júlia Creus) encarnaran les diverses edats i peripècies de Santa Tecla amb la Tarragona actual com a escenari. Tot plegat amb la finalitat de traçar un retrat de la ciutat, que vibri a cavall de la memòria, la tradició, el present i el futur.

La Mostra de Folklore Viu, un homenatge als seguicis populars

Aquesta Santa Tecla alguns actes ja consolidats també agafaran un major relleu. És el cas de la Mostra de Folklore Viu, que té per objectiu convidar a Tarragona manifestacions festives d’altres pobles i ciutats del país, de l’Estat espanyol i del món.

Normalment, aquesta cercavila sol tenir un caire temàtic molt determinat, però enguany vol esdevenir un homenatge als seguicis populars dels Països Catalans amb una selecció de més d’una vintena d’elements d’algunes de les principals festes majors d’aquest àmbit cultural. El recorregut especial, que tindrà lloc el dissabte 17 de setembre a les 19 hores, començarà i acabarà a la plaça de la Font.

Dansa i resiliència a partir de la vida de Santa Tecla

L’espectacle de dansa, que porta per títol Constància invicta, de La Im.perfecta Dansa, i que es podrà veure el 15 de setembre, al Teatre Tarragona, a les 21 hores. Aquesta companyia tarragonina planteja un punt de partida interessant: a Tarragona tothom, o gairebé tothom, coneix la Santa, d’acord, però i la dona? A través del cos i del moviment, aquest espectacle vol aprofundir en el personatge històric de Tecla i el perquè aquesta aura mítica que l’envolta.

Dos documentals i un llibre il·lustrat

En les dates previes a les festes de Santa Tecla, sortirà a la llum el llibre Operació Tecla, escrit i il·lustrat per Joan Carles Blanch, que interpreta les raons de l’arribada del Braç de Santa Tecla com una història de poder i analitza el vincle d’aquesta santa amb la ciutat.

També es presentaran els documentals de Maria Roig Alsina i S. Morris Produccions, que rescata imatges d’arxiu dels darrers 40 anys de festa major i es presentarà el dia 16 de setembre a les 21 h al Teatre Tarragona, i el de Rafael López-Monné i Julio Villar, produït per Kamaleon, que es capbussa en l’apassionant món de la Tarragona medieval i aborda les causes i les implicacions de l’arribada del Braç de Santa Tecla i es presentarà al Teatre Tarragona el dia 18 de setembre a les 19.30 h

Del cor a la festa: un reconeixement als petits i a la continuïtat de la festa

Santa Tecla és tradició, emoció, patrimoni, ciutat, orgull, però també sentiment. Amb aquest punt de partida, el projecte del fotògraf David Oliete, Del cor a la festa, durà a terme un conjunt de retrats fotogràfics a anys vista amb joves teclers de totes les entitats del Seguici. La idea és fer-ne un seguiment fotogràfic amb el pas del temps per demostrar que les arrels i el llegat són la base del futur.

700 aniversari dels Gremis de Marejants i Pagesos

L’arribada del braç de Santa Tecla a Tarragona coincideix amb la primera referència històrica del Gremi de Marejants i el Gremi de Pagesos a la nostra ciutat. Per aquesta raó, i per la transcendència que van tenir els gremis en la festivitat durant segles, ambdues entitats s’han afegit a la celebració.

El Gremi de Marejants ha aprofitat l’avinentesa per tornar al Seguici amb la recuperació del Ball de Titans, que tenen previst de presentar en societat el 16 de setembre. Al seu torn, el Gremi de Pagesos concentra les seves activitats commemoratives en els dies 21, 22 i 23 de juliol, a l’església de Sant Llorenç.

La Professó d’enguany estarà plena de llum

La Professó d’aquest 23 de setembre també prendrà un aire màgic, amb un camí de llum que il·luminarà el recorregut de la relíquia del braç de Santa Tecla amb la participació del públic assistent i l’organització de les agrupacions de la Setmana Santa de Tarragona.

‘Rapers i Vells’, versots als instituts o l’auca de Santa Tecla

Rapers i vells és el fruit del treball conjunt de Fetitxe 13 i el Ball de Dames i Vells per barrejar els versos del ball amb el ritme rap. Es presentarà el 20 d’agost, a les 13 hores, a la plaça de Dames i Vells, en el marc de les festes de Sant Magí.

Ja durant el mes de setembre, amb la represa escolar, es tornarà a celebrar el taller de versots i parlaments als instituts, amb la col·laboració de l’Associació de Professionals i Estudiosos de la Llengua Catalana (APELLC), professors de diferents instituts de la ciutat i habituals en la confecció dels parlaments dels diferents balls parlats locals, i es distribuirà a les escoles de la ciutat i a l’estand de la festa l’Auca de Santa Tecla, promoguda per l’IMET i amb els dibuixos de l’il·lustrador Octavi Torné. A l’estand també s’hi podran trobar els Goigs en llaor del braç de Santa Tecla, patrona excelsa de Tarragona presentats el mes de maig, gràcies a la iniciativa dels Gogistes Tarragonins.

Una Catedral del so com a colofó de la festa

La Catedral de Tarragona serà l’encarregada d’embolcallar el so i el relat en el concert de cloenda de la commemoració. Sota la direcció del tarragoní Xavier Pastrana, el dia 25 de setembre a les 20.30 hores, s’hi interpretarà una peça musical de creació nova dedicada a la patrona, obra del prestigiós compositor Josep Vila i Casañas, un dels directors amb més difusió mundial del nostre país.

La composició musical en qüestió porta per títol Vesperae Tarraconensis, i el lligam amb les festes tarragonines hi serà ben present. Serà interpretada pels cors Ensemble O Vos Omnes, Cor de la URV, Cor Da Capo, Cor In Crescendo i Cor Ciutat de Tarragona, els solistes Marta Matheu i Roger Padullés, un grup instrumental de 12 vents i Juan de la Rubia al teclat del magnífic orgue de la Catedral de Tarragona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00