Actualidad

L’Ajuntament de Tarragona restaura 854 desperfectes de les muralles

Les obres realitzades entre l’agost i el novembre de l’any passat han tingut un cost de 40.000€ i son només el principi d’aquesta operació pionera de conservació del patrimoni.

Tram de les muralles restaurat pel pla de prevenció / ACN

A Tarragona és habitual que les inclemències del temps provoquin despreniments de les muralles romanes. Ara, l'Ajuntament de Tarragona ha completat un pla de prevenció per evitar que es produeixi aquest perill per a la seguretat als trams ubicats a la via pública: els que van des del Fortí Negre fins a la Rambla Vella. El projecte, realitzat entre agost i novembre de l'any passat, ha costat 40.000€ i ha reparat 854 patologies de les 927 detectades.

Durant aquests quatre mesos, s'han completat tasques com el sanejament superficial dels murs, el segellat de fissures i esquerdes, el bisellat amb morter de calç, l’execució de pernats (mètode de subjecció) i altres fixacions; així com la reposició de morters de junt, la retirada de vegetació, el cegat de forats, la reintegració volumètrica i la substitució i ampliació de xarxes protectores. De les 927 patologies detectades, 118 comportaven un risc alt i 568 un risc mtjà. Totes les dades de cada un dels desperfectes estan recollides en unes fitxes que es podran consultar de manera pública.

Hermán Pinedo, conseller de Patrimoni, ha destacat la voluntat del consistori de "ser proactius" davant un problema que fins ara es solucionava a posteriori. Aquest, de fet, és un programa de prevenció pioner a tot Catalunya, ja que el més normal és actuar després del despreniment. Està previst que aquest estudi es realitzi cada 4 anys i Pinedo ha demanat a la resta de grups polítics un esforç per mantenir el patrimoni. La intenció del conseller és aplicar aquesta mateixa estratègia de prevenció a la resta de monuments històrics de Tarragona si el pressupost ho permet.

De moment, només s’han reparat els desperfectes dels trams 7 i 8 de les muralles, els ubicats a la via pública, però la inversió s’ampliarà fins als 200.000€ per aplicar el mateix pla a la totalitat de la muralla. El regidor ha explicat que per garantir "el 100% de seguretat" s'haurien d'invertir 500.000€ per tram de muralla, una xifra inviable. Per això, de moment es mantindrà la xarxa protectora al Portal del Roser.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad