Actualidad

La collita d'oliva i avellana dels anys vinents depèn del transvasament entre el pantà de Siurana i el de Riudecanyes

Sense els 500.000 m3 d'aigua necessaris abans del 12 d'agost, 3.000 agricultors podrien veure perillar les seves produccions.

Imatges del 2021 del Pantà de Riudecanyes / ACN

El 12 d'agost és la data límit perquè es produeixi un transvasament d'aigua entre el pantà de Siurana i el de Riudecanyes. Si no arriben els 500.000 m3 d'aigua necessaris per afrontar les últimes dues setmanes de cultiu, els 3.000 agricultors que s'abasteixen d'aquesta font podrien perdre la collita d'oliva i, en el cas de l'avellana, fins i tot els arbres.

Miquel Àngel Prats, gerent del pantà de Riudecanyes, ha avisat en declaracions a SER Tarragona que les reserves actualment estan al 37%, però que a partir del 27% el Canal Nou deixaria de funcionar. "3.000 de les 4.000 hectàrees de la zona de regadiu es quedarien sense aigua si es tanca aquest canal", explica Prats. Si els agricultors es veuen obligats a deixar de regar durant la segona meitat del mes d'agost, la majoria de les collites d'oliva i avellana d'aquest any i potser dels propers estarien en perill.

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ja està aplicant restriccions de fins al 60% de la dotació d'aigua als seus 3.000 membres. Els regants han demanat que es completi aquest transvasament que ja va moure 400.000 m3 el cap de setmana i que hauria d'arribar fins al milió de metres cúbics, tal com es va preveure a principis d'estiu.

Des del Sindicat Unió de Pagesos confien que la situació a curt termini se solucioni, ja sigui amb el transvasament o amb l'arribada de pluges en els deu dies vinents. Tanmateix, Carles Vicente, responsable del sindicat, demana "que tothom faci un esforç" per racionalitzar millor els recursos hídrics. "Cal ser més previsor i anticipar-se a les sequeres", explica Vicente, "això vol dir que hi ha municipis com Reus que haurien d'estar pensant a subministrar-se d'aigua del CAT [Consorci d'Aigües de Tarragona] per alliberar aigua pels regants." D'aquesta manera, diu el responsable d'Unió de Pagesos, es podria beneficiar a tothom, ja que hi hauria aigua pels pobles i pels agricultors.

Carles Vicente diu que "no es tracta de culpabilitzar a ningú", sinó que s'ha de ser "intel·ligent" de cara al futur per racionalitzar de la millor manera possible els recursos hídrics. "És un debat que un país madur hauria de fer amb tranquil·litat", assegura el responsable sindical.

Una altra de les solucions a llarg termini és la de reutilitzar l'aigua de les depuradores municipals per usos agrícoles. Aquesta opció va ser proposada per Unió de Pagesos fa un parell d'anys i l'Agència Catalana de l'Aigua va recolzar la proposta elaborant un projecte per adaptar les instal·lacions a aquest ús. Aquest projecte va arribar a la Conselleria de Territori de la Generalitat, però en l'últim any s'ha anat diluint la possibilitat fins a l'actualitat, quan el context de sequera ha reobert els contactes entre entitats. Des d'Unió de Pagesos es pensa que amb aquesta mesura guanyem tots: "la natura, els municipis i els agricultors".

El projecte tècnic per dur-ho a terme està ara mateix en mans de la Generalitat, però de moment no està prevista la inversió ni s'ha decidit qui ha d'assumir el cost de l'obra. La iniciativa s'hauria de desencallar en pròximes reunions entre el Govern i els diferents agents que es duran a terme les setmanes vinents. "La pagesia està disposada a reutilitzar aigua, però les ciutats també han d'estar disposades a fer-ho o a abastir-se d'altres canonades com les del CAT", sentència Vicente.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad