Actualidad

Crítiques a les mesures d'estalvi energètic

Els establiments creuen que s'ha fet de manera precipitada i demanen temps. També consideren que tenir les llums dels aparadors apagades provocarà més sensació d'inseguretat.

Al carrer Monterols de Reus s'hi concentra part de les botigues de roba afectades per les mesures energètiques / Andreu Dalmau

Els comerciants tarragonins i reusencs creuen que apagar les llums dels aparadors a la nit provocarà sensació d'inseguretat i demanen més temps per adaptar-se a les mesures d'estalvi energètic. Auguren que la manca d'il·luminació buidarà els carrers, sobretot a l'hivern i a partir del canvi d'hora.

D'altra banda, consideren precipitades les mesures i reclamen flexibilitat a l'hora d'implementar, per exemple, tancaments automàtics a les portes -de fet, avui molts establiments encara les tenen obertes de bat a bat-. És una petició que també es fa des de Girona i Lleida, on les patronals del sector asseguren que fabricants i instal·ladors no donen a l'abast per atendre tota la demanda que està arribant. Tots els botiguers estan d'acord en que "amb la porta tancada és molt difícil que entrin clients". N'hi ha que entenen la mesura, però que han decidit deixar-la oberta al veure que la resta dels comerços també ho feia.

Avui entra en vigor el decret llei per estalviar energia impulsat pel govern espanyol, i que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l’estiu i a 19 graus a l’hivern. Les limitacions no s'aplicaran en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus. A les botigues de roba, però, els 27 graus fa que molts clients "no es sentin còmodes" i decideixin no emprovar-se la roba, segons els comerciants. "Ens acabarem acostumant, però son traves i més traves i el comerç ja pateix molt", comenten alguns petits propietaris.

La resolució també s'aplica a l'enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats però, en canvi, no obliga els monuments com el circ de Tarragona a apagar les llums que l'il·luminen.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00