L'excap d'informació dels Mossos sobre el 17A: "Estàvem seguríssims que tornarien a atemptar"

El comissari en cap Josep Maria Estela i el comissari Castellví narren com van viure els atemptats a Barcelona i Cambrils a 'El silenci de la Rambla'

Dues furgonetes dels Mossos d'Esquadra al capdamunt de la Rambla / ACN

"El 17 d'agost no hi havia cap element que fes augmentar el nivell de l'amenaça terrorista", explica el comissari Manel Castellví, qui durant els atemptats era el cap d'informació dels Mossos i una de les persones amb més informació sobre l'activitat gihadista que hi havia a Catalunya. Els terroristes eren completament desconeguts per a ell, no estaven "sota el paraigua ni de la policia ni de ningú més". Però de seguida que van començar a investigar el cas, van trobar indicis gihadistes dins el vehicle. Després del primer atemptat, el cos va concloure que "amb un grup d'aquelles característiques estàvem seguríssims que tornarien a atemptar".

L'actual cap dels Mossos Josep Maria Estela, que llavors era el responsable del cos a les Terres de l'Ebre, va formar part de la investigació sobre l'explosió al xalet d'Alcanar. Una que finalment estaria relacionada directament amb els atemptats. Una hora després de l'atropellament mortal a la Rambla es produeix la segona explosió a Alcanar. A més, els Mossos troben una altra furgoneta abandonada enmig de l'autopista a l'altura de Cambrils. Acaben dibuixant un triangle entre la Rambla, Alcanar i Cambrils: "Va ser una sort que explotés la casa d'Alcanar. Podria haver estat una de les destrosses més importants a Europa", analitza Castellví.

CAPÍTOL 3: La reunió a Madrid

CAPÍTOL 3: La reunió a Madrid

16:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1658477623793/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El tercer capítol del pòdcast 'El silenci de la Rambla' narra com van viure els atemptats el comissari en cap Josep Maria Estela i el comissari Castellví. L'últim havia tingut aquell mateix matí una reunió a Madrid per decidir si el nivell d'amenaça antiterrorista s'havia de canviar, finalment el van deixar com estava. El comissari Estela estava investigant l'explosió d'Alcanar i quan va tornar de dinar, es va trobar tots els seus companys ferits arran de la segona explosió. Els dos van viure aquells dies amb molta pressió, i fins que la cèl·lula no va estar neutralitzada no els va baixar l'adrenalina.

Cinc anys després, el cos fa balanç de les millores: Tenen més eines de prevenció, assegura Estela. A més, l'actual cap dels Mossos valora que la situació als carrers és molt diferent: "Quan fèiem servei de prevenció miràvem que el nostre patrullatge no fos massa agressiu. A partir dels atemptats la societat va començar a valorar més la presència policial".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00