Iturralde: "El juego debe tener más tiempo efectivo; no es que lo exija Xavi, lo exige el mundo del futbol"
Avui al 'Què T'hi Jugues!' parlem amb l'exàrbitre Edu Iturralde per analitzar quines mesures pot aplicar la IFAB per reduir les pèrdues de temps
Iturralde: "El juego debe tener más tiempo efectivo; no es que lo exija Xavi, lo exige el mundo del fútbol"
Barcelona
Xavi ja no està sol. L'IFAB, l'òrgan encarregat de regular les normes del futbol, també té sobre la taula millorar el temps efectiu. En els darrers mesos l'entrenador del Barça ha reclamat vàries vegades que amb l'actual sistema de temps no es juga prou; que el ritme del joc és massa lent. Entrenadors com Ancelotti, o Mourinho també han fet declaracions a favor de millorar aquest aspecte.
El 13 de juny, a la darrera assemblea general, l'Associació Internacional de Directives sobre el Futbol, va acordar que es facin proves per trobar una manera de calcular el temps efectiu més justa. És a dir: que s'estudïin quines mesures o quin sistema de càlcul poden ajudar a que es perdi menys temps; que les interrupcions entre accions durin menys.
Des de l'IFAB, han confirmat a SER Catalunya la voluntat de trobar la manera que el temps efectiu sigui més just, es debatrà, més a fons, en els propers mesos, de manera individual amb els membres de la IFAB: que son les quatre federacions britàniques i la FIFA. Encara és massa d'hora per detallar quines proves es faran ni quin protocol es seguirà. En tot cas, es necessitarà del permís de la FIFA i la IFAB, que com és habitual, seran els encarregats de supervisar un cop es facin.
"El futbol, como la lengua no es una cosa muerta, evoluciona". Seguint aquesta metàfora, l'exarbitre Edu Iturralde defineix l'IFAB com "la RAE de la Lengua Española". Al 'Què T'hi Jugues!', Iturralde es mostra a favor d'aquesta modificació del reglament: "hay que definir cuándo es pérdida de tiempo y cuándo no lo es. Hay que cuantificarlo para saber cuando amonestar. Les normes actuals deixen que la interpretació de l'àrbitre sigui determinant.
L'aprovació de l'IFAB perquè es provin quines mesures poden ser més efectives contra les pèrdues de temps acabarà desenvolupant-se, però no instantàniament. "Esto no va de un año al próximo, habrá que esperar entre dos o tres años, admet Iturralde. Tot i així, l'exàrbitre assegura que els canvis acabaran arribant: "el juego se para demasiado, hay que reducir las interrupciones.
Xavi ha estat molt crític amb aquest aspecte. Per contrarrestar-ho, Xavi proposa passar a ser un esport a temps parat. En canvi, Iturralde considera que hi ha altres vies, que ja s'han provat amb èxit: "con el cambio de regla de que el balón en un saque de meta ya no tenga que salir del área grande se han ganado cuatro o cinco minutos en cada partido.", recorda. En tot cas, està d'acord amb què el futbol ha de canviar: "no es que lo exija Xavi, lo exige el mundo del fútbol", sentencia.