Una interna de Wad Ras: "Quan vaig baixar per primera vegada al patí vaig veure un pati de col·legi"
L''Esplaix' ha entrat al Centre Penitenciari de dones per descobrir com és la presó a l'estiu i trencar mites sobre la seva "foscor"
ENTREVISTA. Laura, interna de Wad Ras.
"Quan vaig baixar per primera vegada al patí vaig veure un pati de col·legi". La Laura és una interna de la presó més antiga de Catalunya, el Centre Penitenciari de dones de Barcelona, Wad Ras. L'edifici va ser construït el 1915 i és l'únic de Catalunya amb un mòdul de mares. La Laura recorda el primer dia que va entrar a la presó amb "molta por": "No havia entrat mai a una presó. T'esperes qualsevol cosa menys el que et trobes". El programa 'Esplaix' de SER Catalunya li ha fet l'entrevista des del que semblava una classe d'escola, amb taules i cadires verdes on posar els llibres i una pissarra amb tot d'anotacions.
La treballadora social de Wad Ras Marta Moreno explica que la imatge que tenim de les presons de les pel·lícules nord-americanes "no té res a veure amb la nostra presó". "D'entrada no és un lloc fosc, està ple de finestres", comença Moreno. Es fan classes i tallers de pintura, informàtica, idiomes, perruqueria i, fins i tot, autoescola. De fet, la Laura està inscrita a diversos d'ells. Tot i que hi ha alguns, com el de pintura, que li agraden més: "Hi ha activitats que la motiven més, s'estan pintant totes les portes del departament de mares". En ocasions especials com el 8M també compten amb una discoteca.
A l'estiu, però, les activitats es redueixen perquè el professorat està de vacances. Tot i això, el centre s'ha dedicat a trobar alternatives d'oci perquè les preses puguin continuar amb la quotidianitat. Un exemple és la "zona de platja" habilitada durant els caps de setmana a una de les zones la presó. Així, poden "prendre el sol en biquini" i refrescar-se amb una mànega, explica la Laura. També han passat calor; a la nit les cel·les estan tancades i hi ha poca ventilació, se serveixen d'un ventilador al sostre per poder dormir.
Activitats com aquestes són importants per internes com la Laura per no pensar en el futur: "Prefereixo no pensar en què faré quan surti. Prefereixo seguir amb el meu dia a dia i després ja veuré". "Són persones que han de sortir d'aquí. Intentem que surtin millor del que van entrar gràcies al nostre acompanyament. El nostre objectiu és que no tornin a entrar", declara la treballadora social Marta Moreno. Després de diferents fases de dol, la Laura ha arribat a la conclusió que ella ha de canviar "per no tornar aquí ni pel mateix delicte ni per cap altre delicte". Tot un seguit de psicòlegs, psiquiatres, tutors i infermeres ajuden les internes a aconseguir-ho.
Wad Ras té un mòdul de mares on viuen amb els seus fills
"El més important de la meva és escoltar a les internes, sobretot a les mares", detalla la treballadora social. Ara mateix, a Wad Ras hi ha 11 mares i 13 infants. El departament de mares té habitacions individuals, com si fossin un petit apartament. Els nens i nenes es poden quedar fins als 3 anys. Les treballadores els acompanyen a la llar d'infants del barri, i en alguns casos amb bon comportament ho fan les mares. Després dels 3 anys, hi ha diverses alternatives: marxen amb algun familiar que els pugui oferir suport, marxen amb les mares a altres centres com la unitat dependent de les Filles de la Caritat o el menor passa a ser tutelat per serveis socials. Aquesta última es dona molt poques vegades, explica Moreno.
ENTREVISTA. Marta Moreno, treballadora social de la presó de Wad Ras.