Actualidad

L'Ajuntament de Reus licita la redacció del projecte de transformació urbana del Carrilet

Aquest macroprojecte serà adjudicat mitjançant un concurs i tindrà un pressupost de gairebé un milió d'euros.

Imatge d'arxiu del barri del Carrilet / Ajuntament de Reus

L'Ajuntament de Reus ha publicat aquest dijous la licitació del contracte arquitectònic per la redacció dels projectes que han de reordenar i construir nous equipaments a l'àrea del Carrilet. L'objectiu del Govern és crear una nova centralitat al sud de la ciutat i enfortir els eixos nord-sud i est-oest a partir d'aquesta obra. L'alcalde Carles Pellicer ha destacat que "aquest no és un projecte de barri" perquè sen beneficiarà tota la ciutat. El pressupost d'entrada serà de 970.000 euros, però dependrà de les característiques del projecte guanyador del concurs que determinarà quina empresa se'n farà càrrec.

La remodelació del Carrilet afectarà l'àmbit 6.20 del PGOE. Pel que fa al Mercat, l'alcalde ha confirmat que està previst una modernització per convertir-lo en "un mercat del segle XXI" que inclogui espais gastronòmics i permeti l'accés a productes locals. En el cas de l'estació d'autousos, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ha explicat que la Generalitat està al corrent d'aquest projecte i que, si determina que s'ha de remodelar l'equipament, hi intervindrà.

El programa de necessitats funcionals ha estat elaborat pel Govern, però també compta amb les aportacions de la ciutadania recollides durant el procés participatiu que es va celebrar a la tardor del 2021. El programa inclou, entre d'altres, un espai de trobada pensat per a la socialització, un espai d'acollida per als usuaris -s'acabarà integrant en l'espai d'allotjament, destinat a estades eventuals d'usuaris-, una sala polivalent per concerts i espectacles diversos, un espai exterior destinat a activitats esportives i un espai de mobilitat. Tots aquests elements podran estar en un mateix edifici o completament separats, ho determinarà el projecte guanyador del concurs. Les obres es dividiran en tres fases especificades en el projecte.

L'adjudicació del contracte es farà mitjançant un concurs restringit amb un jurat format per arquitectes experts -alguns d'ells pertanyents al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya-. A la primera fase del concurs s'hi podran presentar propostes de dos típus: de currículum (entregant un projecte ja realitzat semblant al que es farà al Carrilet) o de proposta (entregant un projecte nou pensat específicament pel Carrilet). En els dos casos s'haurà de fer una proposta gràfica i una memòria escrita, però només en la modalitat de proposta les candidatures seran anònimes.

El jurat seleccionarà les millors sis propostes que hauran d'incloure, com a mínim, dos de "típus currículum" i dos de "típus proposta", per garantir "l'orignalitat i al varietat" d'opcions. Després d'un termini de 70 dies es farà la presentació final del projecte, ja desenvolupat. Dins del pressupost s'inclou un premi de 5.000€ pels finalistes del concurs que no aconsegueixin el contracte.

L'Ajuntament estableix els criteris que s'hauran de valorar a l'hora d'adjudicar el projecte. La remodelació del Carrilet ha de donar un impuls a la zona sud de la ciutat, generant cohesió social al barri i enxarxant el comerç de la zona. Ha de millorar la connexió amb el centre, incrementar les zones per vianants i integrar la bici en la mobilitat. Els edificis construïts han de ser discrets i estar integrats en l'entorn -aquesta ha estat una de les peticions de la ciutadania recollida al procés participatiu- i s'han de poder adaptar amb el temps. El projecte també ha de tenir una presepectiva feminista i sostenible.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad