Sociedad

Lluís Sala: "Cal aprendre noves maneres de tenir aigua potable perquè anar-la a buscar més lluny ja no és possible"

El Consorci d'Aigües de la Costa Brava tindrà una planta pilot a Roses per recarregar l'aqüífer amb aigua 'purificada' i que sigui apta per al beure.

Lluís Sala en una imatge d'arxiu.

Lluís Sala en una imatge d'arxiu. / Lluís Sala

Girona

Girona acull aquests dies un congrés europeu sobre aigua reutilitzable i el cap de servei d'abastament i regeneració d'aigua del Consorci d'Aigües de la Costa Brava, Lluís Sala, hi exposarà el projecte de planta pilot que el Consorci és a punt d'engegar a Roses per recarregar l'aqüífer amb aigua 'purificada' i així poder fer front als nous escenaris que es poden plantejar amb el canvi climàtic.

En una entrevista a l'Aquí Girona, Sala ha explicat que si la població segueix augmentant, les pluges disminuint i es produeixen períodes de sequera llargs, "l'abastament no però la garantia de subministrament sí que pot estar en risc". Per tant, "cal aprendre noves maneres de produir aigua potable que superin el recurs habitual d'anar-la a buscar més lluny perquè aquest 'més lluny' ja no existeix".

La idea és, com ja es fa amb èxit a Califòrnia, aplicar un tractament a l'aigua regenerada i abocar-la a l'aqüífer perquè acabi sent apta per beure. "Ara la tirem al mar, es salinitza i pot ser que d'aquí a un temps l'hàgim de dessalinitzar. Com que 'purificar' aigua depurada energèticament parlant té un cost molt inferior al de dessalinitzar, cal explorar aquesta via a fons", argumenta. El concepte s'anomena "autoabastament o aigua de KM0", però Sala adverteix que els resultats d'aquest trajecte que ara comencen poden començar a veure's d'aquí a deu o quinze anys.

A part del coneixement que tenen a Califòrnia, el Consorci ja va experimentar a Port de la Selva fa uns anys amb un projecte més modest, el DEMOWARE. Els resultats van ser bons perquè es va aconseguir eliminar de l'aigua depurada "tot el que era biodegradable" però "no així el que no era biodegradable".

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.

Lluís Sala, Consorci d'Aigües de la Costa Brava

08:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1663675764670/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad